2013-03-06
一個晚上,我地一班老友記o係灣仔覓食。行至盧押道,遇到有個好鬼友善既外國人、佢著住中東服飾派傳單,由於佢非常熱情既關係我地都抵擋唔住就拎左張。傳單上面寫住清真阿拉伯菜。咦,其實我地全部人都未試過阿拉伯菜喎!所以我們決定上去一試究竟!餐廳係位於商業大廈既11樓,所以如果你唔係睇到傳單、或者o係openrice check到地址都幾難會發現到佢既存在。上到去餐廳,地方細細但係裝修幾有中東感覺,感覺似家庭式小店。地方光猛乾淨,播住中東音樂,加上中東人老闆,感覺好異國風情。我地四個人叫左一個四人餐,先黎頭盤有四款:雞心豆茸、茄子茸同埋兩個沙律。豆茸同埋茄子茸係配中東麵包黎食,經友善既老闆講解後我地明白係將麵包撕開細細塊、再點落去D豆茸黎食。豆茸好幼滑同埋好香豆味,同時帶少少咸味同酸,係幾好味既頭盤。茄子茸係將茄子煮熟再搞爛成茸,混入乳酪其他材料而成,口感特別、味道濃郁,好味道!其他兩款沙律都唔錯,並唔係求其貨色。湯只有扁豆湯一款,湯既質感好濃,可隱約見到磨碎既扁豆係入面,味道亦佳,可以試到豆味同埋香料味。黎到主菜喇,主菜分別有:烤羊架、烤雞腿塊、香草烤雞絲、同埋羊肉粒配雜菜。羊肉粒煮得很"淋"
傳單上面寫住清真阿拉伯菜。
其他兩款沙律都唔錯,並唔係求其貨色。
羊肉粒煮得很"淋"很入味,配上三色椒及其他蔬菜。
香草烤雞絲既味道非常好,可以感受到用左好多特別既香料製成,配上佢地既特色阿拉伯香料飯,很正!
烤雞腿塊係去骨去皮既雞肶肉,加上特別醃料烤成,配上一個香蒜汁,雞肉惹味、肉質彈牙。
我地問老闆呢度既雞肉有咩特別之處,點解肉質比出面彈牙呢,佢答我地話呢度既肉類全部係經過清真方式處理,所有動物o係屠宰前都會向佢地訟經,呢個舉動能夠令動物鬆弛落黎,然後用利刀快速切斷兩條大動脈為動物放血,只舉可以減低動物痛楚同埋令佢地快速離開咁話。佢仲話清真既肉其實唔係好貴,提議我們有興趣有可以同佢買d返去試下。在下有時都會下廚,考慮下先!
anyway,離左少少題添,返番去最後既羊架。
烤羊架有四件,size ok,每支羊架上都留有些肥肉,令其煎時可將脂肪的香味散發出黎。而呢碟菜式亦都不負眾望,羊肉味道一流,加上香料之後沒有搶走肉味,而且並不太"蘇",大家都好滿意。
最後仲有甜品,不過在此不作詳述喇,質素亦係唔錯的。
整體黎講,對於食物同服務我地都好滿意。
埋單最後每人應該係百三百四蚊到,食得開心滿足、加上佢係特色菜,呢個價錢係抵食的。
佢窗口旁邊有兩張二人檯,可以睇到個靚街景,下次會同老婆黎撐檯腳。