2023-08-04 141 views
早幾日我同食伴參加咗個活動,就係由漁釧舉辦嘅<清酒配對之夜>今次活動我同食伴都食得好開心!所以都想特登打篇食評同大家分享吓今次嘅體驗!.早幾日我同食伴參加咗個活動,就係由漁釧舉辦嘅<清酒配對之夜> 唔同嘅食材都會特登配搭上最適合嘅清酒,仲特登搵咗個專業嘅唎酒師(清酒嘅侍酒師)同我哋逐一介紹每一支酒嘅特性添!真係非常專業得來好多嘢學到!今次活動我同食伴都食得好開心!所以都想特登打篇食評同大家分享吓今次嘅體驗!成個活動,我哋總共試咗六隻唔同嘅酒.先付 •南蠻漬、煙肉年糕、日本小茄子 配 不動純米吟釀無過濾生原酒南蠻漬和煙肉年糕是日本傳統的小菜,搭配清酒的清爽口感很不錯。.刺身 • 中拖羅2切、油甘魚2切、真鯛2切、海膽赤蝦 配 不動純米大吟釀山田錦 35% 精米.都是非常時令的食材,品嚐時讓我垂涎三尺,同時配上精米度甚高純米大吟釀,絕配!.煎物 •才一 y夕八夕一燒产帆立貝配 不動袋吊大吟釀無濾過生原酒經典的日式料理同時袋吊出來的清酒十分滑身,整件事非常的配合帆立貝.燒物 • 塩燒香魚 配 不動純米吟釀生詰原酒魚頭烤到酥脆,魚身烤到皮酥肉嫩,魚尾烤到外焦脆內
成個活動,我哋總共試咗六隻唔同嘅酒
煎物 •才一 y夕八夕一燒产帆立貝
配 不動袋吊大吟釀無濾過生原酒
燒物 • 塩燒香魚 配 不動純米吟釀生詰原酒
魚頭烤到酥脆,魚身烤到皮酥肉嫩,魚尾烤到外焦脆內水嫩,魚骨也能香酥入口!
食事 • 鮑魚冷素麵 配 不動特別純米吟釀生詰原酒
爽口彈牙的冷麵配上生卸酒的清香!好!
甜品 •日本時令生果 配 不動80純米生原酒
作為美好的嘅收結,完美啊!
先付 •南蠻漬、煙肉年糕、日本小茄子
刺身 • 中拖羅2切、油甘魚2切、真鯛2切、海膽赤蝦