2018-08-20
渝人夜宴打邊爐真係一年四季喺香港都一樣流行,所以要得圍真係少不免要靠gimmick做招徠。不過自命都係個半桶水食家,特別係喜愛邊爐嘅我,對邊爐嘅唯一要求只有一個字 - 鮮!唔駛巧立名目,唔駛太多花視,只要食材夠鮮,那怕只係一湯清水,「打」起上嚟一樣咁滋味!而呢間店名玩食字嘅餐廳「渝」人碼頭,都算係食材新鮮,令我同朋有都依舊回味。食材方面,一行三人可能叫嘅款式不多,喺咁嘅情況底下自然係要更精選配料,最尾就選擇咗老鴨X松茸鍋做湯底,一次可以嘆兩款湯底,正!而個人認為松茸味道較淡,湯底散發菌香,最啱鍾意清淡嘅朋友:而老鴨則較濃郁,湯底看似混雜但入口清甜。配料方面,見到門外冰箱放住一個個松香鮮活菇,自知一定要order嚟試試,自己親手採摘,感覺別有一番風味!牛係邊爐嘅最合拍組合,呢款本地手切肥牛同牛舌,賣相吸引,入口兩都想我味仔濃,食到出一個鮮字!脆鯇和老鴨湯底好匠配,咸香吊出鯇魚嘅鮮味。
脆鯇和老鴨湯底好匠配,咸香吊出鯇魚嘅鮮味。