2018-11-21
之前上網見到香港郵意唔單止有好多postcard同手工藝賣,仲有好多靚靚甜品食,所以就忍唔住叫埋朋友一齊去邊食野邊温書。 由於近排挑戰自己唔飲甜野,所以淨係叫左2個主食同2個甜品。(甜品唔同甜嘅飲品架😆)買野食嗰陣可以見到店員準備甜品。主食叫左All day breakfast。佢嘅份量幾大份。雞肉腸好有香草味,亦有肉汁。煙肉有3條,係經炸過嘅,食落脆卜卜。菇就用牛油炒過,但係味道唔重。車厘茄多汁鮮甜。沙律菜配搭黑醋汁,酸甜醒胃。牛角包有驚喜,陣陣牛油味,又外脆內軟,非常好食。可惜係滑蛋炒得比較老,無左嫩滑感。至於另一主菜白酒香辣蜆肉意粉,驟眼一睇有6隻蜆,食落都無沙嘅。而麵方面有少少白酒嘅苦澀味,但係食食吓又會覺得幾辣,感覺幾得意。唯意粉整體上比較油膩,食完有滿嘴油嘅感覺。終於到我最期待嘅甜品啦,叫左豆腐蜂蜜芝士蛋糕同火星。前者都幾大件,豆腐芝士同海綿蛋糕相隔,豆腐芝士食落感覺似mousse ,味道清新重豆味,而蛋糕香甜綿密。再加上honey comb 做點綴,令味道提升左層次。火星亦即係黑朱古力包住荔枝玫瑰紅莓嘅布甸。外層嘅黑朱古力球體就個人而言覺得同入面唔係幾夾,外面係濃郁嘅可可
買野食嗰陣可以見到店員準備甜品。
火星亦即係黑朱古力包住荔枝玫瑰紅莓嘅布甸。外層嘅黑朱古力球體就個人而言覺得同入面唔係幾夾,外面係濃郁嘅可可味,但係入面嘅荔枝玫瑰布甸屬於refreshing同清甜類,清新嘅感覺就俾掩蓋左。但係荔枝玫瑰布甸本身加左酸酸甜甜嘅紅莓醬,有味蕾刺激得黎又唔會太搶。不過將朱古力同布甸分開食,兩者都幾好味。而且甜品外貌吸引,打卡一流。
其實只要買一杯野飲就可以係到坐成日,環境又靜,温書唔錯。不過食完野之後要記得跟指示將托盤同碗碟放係收集處。
總括嚟講,餐廳嘅食物唔錯,甜品亦好有新意,下次會再去試埋其他甜品同飲品。