之前有住元朗嘅朋友推薦過呢間沾麵店,又試過西環店外賣覺得唔錯,就揾日堂食試晒三種湯底。小店只有約20個位,留意15:00-18:00店休,想避開午餐人潮都要就下時間。除左小麥麵同黑胡椒麵外,仲有今日Special麵,當日嘅款式係伯爵茶麵,之前仲岀過羅勒麵、紫菜麵等。麵條凍上,但可按客人喜好提供熱麵,預設麵量有200g,份量比想像中多,男士都應該夠飽。

🍽蝦味噌湯沾麵 - 伯爵茶麵 Tsukemen in Shrimp Miso - Earl Grey Noodles ($93)最鍾意蝦味噌湯底,用上北海道蝦油同蝦味噌,嗅覺同味覺都好滿足,呢款會油膩少少,但非常推薦畀食得較濃味嘅人士。伯爵茶麵明顯較深色同有茶葉碎,不過沾湯後味道被蓋過,就咁食會有好淡嘅茶香。🍽原味豚骨湯沾麵 - 小麥麵 Tsukemen in Pork Bone Soup - Wheat Noodles($83)餐牌介紹豬骨湯同叉燒均使用西班牙嘅放養豬隻,湯底有柚子皮中和膩感,食落豬骨同鰹魚湯嘅味道都幾濃郁,唔會太鹹,叉燒肥瘦均勻夠淋,小麥麵味道就無咩特別,但要讚沾麵質感夠煙韌掛湯。
🍽黑蒜油湯沾麵 - 黑胡椒麵 Ts

蝦味噌湯沾麵

原味豚骨湯沾麵

🍽黑蒜油湯沾麵 - 黑胡椒麵 Tsukemen in Black Garlic Oil Soup - Black Pepper Noodles($88)
自家製黑蒜油會將蒜頭烤焦,所以會帶苦味,雖然好有特色但我就覺得沾麵配濃香嘅蝦湯夾啲。黑胡椒麵係三款麵中味道最突出嘅,微辣但有後勁,唔錯,溏心蛋亦流心有酒香。

黑蒜油湯沾麵

☕️富士山柚子汽水/ 完熟桃汽水 Mt. Fuji Yuzu Soda/ Peach Soda ($22/ each)
純粹為解渴叫嘅,柚子嗰款較甜但啲味唔算好假,桃嗰款帶少少酸清新啲。
富士山柚子汽水
完熟桃汽水

餐牌:
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch