2016-07-15 8828 views
終於有機會一試人氣飯店東寶喇,堅係呼聲高而中外知名囉,認真誇張。席間都不乏不同國籍人仕,眼見都有中西日韓印食客。係灣仔傾完裝修大計後順路可以一探究竟,步入東寶人山人海、坐無虛席,好采兩個人好快有位啫。睇個 menu 真係非常多菜色,中西港日台泰樣榚有,第一次黎唔知食咩好,請教侍應阿姐先得。近年坊間好似興起此種戰鬥碗喎,哈哈 ﹗最初飲左兩支細健力士,發覺唔多夠喉,開始要轉飲朝日大啤,最後食到勁飽仲要飲埋啤酒,飽到想噴囉,勁辛苦。風砂雞半隻,其實係炸子雞鋪上炸蒜之麻,有點取巧。淺嚐一口,竟然皮香肉嫩,外皮炸得乾身,雞肉非常嫩滑帶肉汁。只係雞胸稍為遜色少少,略為鞋身。雞肉配上淡淡的南乳汁就更添風味,蒜味配南乳虧您諗得到,仲要好味道,您係勁既!多謝侍應阿姐推介,好食﹗辣酒煮花螺,花螺浸得好腍而富彈性,辣酒汁已完全滲透每個細胞,非常濃郁甜美。但我不太喜歡依個麻辣汁,稀到水汪汪,味道較為單調,只有辣同花椒味,好齋好寡。酒味好濃好霸道,特別之處係加左豬皮索汁,我煮既辣酒煮花螺比東寶更好食﹗墨魚汁鮮魷意粉,朋友仔覺得味道淡,但我就覺得味道偏咸及單調,有點悶。地道港式烹調,不過我地同樣感到欠缺左墨魚汁應

墨魚汁鮮魷意粉,朋友仔覺得味道淡,但我就覺得味道偏咸及單調,有點悶。地道港式烹調,不過我地同樣感到欠缺左墨魚汁應有既鮮甜味道。意粉腍劈劈,鮮魷就非常新鮮爽脆喇﹗有特色又有趣既,放依味道要求,一試無妨。

碳燒盲曹,侍應阿姐推介。最衰剛才食左碗牛腩麵打底,依家飽到想嘔添,食物好有品質,我仲想繼續食呀!

好少食盲曹,真的奀戈認識。一上檯已聞到勁香檸檬草同香茅味道,配埋個青檸糖醋汁,真係好鬼泰國、好鬼印尼 feel ﹗

外皮燒得金黃香脆,真係燒得好靚。掀開塊皮第一眼睇到係魚肉濕潤,肉汁非常豐富。即刻試試味,魚味香濃又多汁,好好食﹗

點汁帶酸開胃醒腦,唔點汁原味更好味!回想以前係泰國或印尼食燒魚,燒到黑晒又乾爭爭又無味道,非常難食。

椒鹽醉蝦大辣,好食到拍手掌!炸得好香,香氣撲鼻﹗味道不算好辣,玫瑰露既酒味非常香濃但清爽帶甜,蝦肉鮮甜,殼又炸得透徹脆脆的,連殼完隻啪落口,好味到不得了,十分喜歡,好好味呀 ﹗
戰鬥碗
風砂雞半隻
墨魚汁鮮魷意粉
辣酒煮花螺
碳燒盲曹
椒鹽醉蝦大辣
2012-11-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
風砂雞半隻
碳燒盲曹