2008-12-27
不知怎的, 要在香港搵一間地道日本小店, 真的有點困難. 好的不是沒有, 似乎都係五星級價錢居多, 九龍區有三河屋. 我想港島區的代表算係小平津吧! 想吃小平津, 要早早訂位, 否則要擠進此小店殊不容易. 是晚謝謝朋友的安排, 一行四人, 再到此一遊!剌身拼盤 : 呢個只係二日餘元的拼盤, 已有七款剌身, 其中海胆, 鮮甜非常, 雖然只係細細數片, 但的確童叟無欺, 貨真價實. 帶子口感對辦, 有少少彈牙. 牡丹蝦也鮮甜, 大隻. 劍魚非腩, 味道可以而已, 不夠肥美嘛. 南瓜沙律 : 估唔到南瓜完整沒有草青味, 好甜, 好滑, 清新可口!白酒煮蜆 : 呢個的酒味不夠香濃, ok 啦!野菜天婦羅 : 炸漿幾適中, 有南瓜, 茄子, 蕃薯, 青椒仔… 炸過後, 仍舊juicy, 不錯! 鰻魚豆腐卷 : 呢味係我的飛弗, 豆腐軟滑可口, 加上鰻魚和紫菜, 用薄薄的脆漿炸過, 口感軟綿綿中有點魚的香甜, 好好味呀! 牛油果軟殼蟹卷 : 牛油果一向都唔太鍾意, 因為好肥, 無咩味道, 但加上軟殼蟹後, 又似乎係另一番景致. 豆腐魚湯烏冬 : 呢個超掂! 魚湯香濃, 湯底不知煮了多久, 但
白酒煮蜆 : 呢個的酒味不夠香濃, ok 啦!
豆腐魚湯烏冬 : 呢個超掂! 魚湯香濃, 湯底不知煮了多久, 但的確有住家湯的風味. 少喝住家湯的朋友, 激捷讚賞!
牛肉湯烏冬 : 呢個都可以, 牛肉都幾嫩滑, 浸在湯中灼灼, 幾好! 但珠玉在前, 無計, 只可以叫一般而己!
服務幾窩心, 朋友初時找不到, 店員也細心指路. 一班朋友聚舊, 更可以包場, 不失為一個幾好的選擇!