2022-07-17
前兩日我哋去咗港島區食晚餐😍,今次就係食我最鍾意食嘅日本菜,餐廳嘅環境唔算好大,但佢嘅裝修風格都非常日系,好舒適嘅感覺❤️-首先我哋叫咗鰻魚重,佢係一個套餐定食嚟嘅,佢係包埋有茶碗蒸同埋鰻魚啫喱,另外仲有個湯🥰,首先食嘅就係鰻魚啫喱😍,好特別啊第一次食,口感都唔錯喎,如果茶碗蒸好滑,而且熱辣辣💯-跟住個鰻魚飯超級驚喜呀❤️,鰻魚大大條非常之肥美,簡直好似返咗日本咁呀,肉質好鮮嫩而且多汁😍 佢係用備長炭燒嘅鰻魚 而且燒得焦香💯-另外我哋叫咗炭燒生蠔套餐,北海道仙鳳趾生蠔😋 大大隻非常肥美,淡淡嘅海水味,好鮮甜😍。另外套餐跟一支清酒,我哋揀咗黑松劍菱清酒,味道甘甜,同生蠔嘅鮮味好夾😊-然後我哋食咗幾款串燒😋,分別有鰻魚肝串、雞胸肉紫蘇卷、豚蘆笋卷同洋蔥🧅,而我最鍾意食嘅就係洋蔥串,洋蔥係來自日本嘅淡路島,佢嘅甜度比較高 燒完之後一啲都唔辣,而且口感好軟身💯💯,另外鰻魚肝串亦都好特別唔知大家知唔知道一條鰻魚只得一個肝,算係一種好矜貴嘅食材嚟㗎😋,味道帶點甘,幾有咬口,都幾特別我都幾鍾意食❤️-鰻魚厚燒玉子,玉子嘅中間夾住鰻魚 玉子口感好滑,加咗鰻魚喺入邊簡直係豐富晒成個口感😋 成個層次昇華晒呀😍,
鰻魚厚燒玉子,玉子嘅中間夾住鰻魚 玉子口感好滑,加咗鰻魚喺入邊簡直係豐富晒成個口感😋 成個層次昇華晒呀😍,呢個配搭真係100分❤️❤️