當夜晚開OT做到崩潰之時☹️,我行咗去尖東散心。疫情過去條街終於有返啲人氣,行經見到小食店「小時候」有開就幫襯吓。佢主要做晚市生意同宵夜,日頭就唔開。老闆娘好友善,見我眼望望就主動介紹有乜好食。其實店舖內外都貼滿食物相片,店家非常有心機呢👍。食物定價唔貴,而且樣樣經典,有齊多年來屬於香港人嘅回憶小食🇭🇰。食物即叫即整唔馬虎,所以都要等陣啊。竹笙雞絲翅($35),湯羹最重要係夠熱🔥,同埋唔可以滾到潺晒,佢當然做得到!但略嫌唔算太多料。招牌街頭五香牛什($30/小),🐮牛什超級入味,每件都醃得好甘香,五香味極濃。牛什種類齊全,有牛腩、牛肚、牛肺、牛膀同牛腸等。佢另外仲搭多兩粒魚蛋同蘿蔔添。皇牌潮式煎蠔餅($40),🦪蠔餅造型精緻吸引,啱啱炸起金黃色。由於係潮州整法,所以加入咗木薯粉,質感帶點煙韌。蠔仔處理得好好,鮮甜冇腥味、冇殼,雖然細粒但都肥美。韭菜豬紅($35),估唔到小店都有得食呢樣潮州打冷😳。豬紅氣味唔腥,韭菜香突出,食起上嚟口感都算細嫩爽滑。營多撈麵套餐($30),營多麼需要你🍜🤣,唔好以為簡單嘢就度度都一樣味,老闆娘手墊掂,味道明顯好食過便利店嗰啲。套餐跟配兩樣餸,我要咗鹽酥雞🐔
招牌街頭五香牛什
皇牌潮式煎蠔餅
韭菜豬紅
營多撈麵
套餐跟配兩樣餸,我要咗鹽酥雞🐔同蒜香骨🍖。兩款味道都幾好,但跟餐所以份量就唔多。鹽酥雞炸皮酥脆,肉質嫩滑,調味適中。
炸墨魚餅
炸墨魚餅($20),🦑墨魚餅一客有四件,貨源幾靚,口感爽彈。
豬腩肉
豬腩肉($18),🍢小店仲有串燒賣,我要咗串豬腩,望落有啲乾身,但食落都OK。
總括嚟講,呢間人情味小店唔錯🎡,老闆用心經營,事事親力親為,食物質素不俗。下次經過無論我開心定唔開心,都會再嚟幫襯啊!
2022-04-28
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$50 (Last Night Supper)
招牌街頭五香牛什
皇牌潮式煎蠔餅