2023-03-03
朋友家住將軍澳,作為「村長」嘅佢帶咗我去佢家屋企附近一間餐廳食中菜,佢之前食過覺得唔錯,今次就帶埋我再訪。餐廳裝潢充滿住香港情懷,茶壺、茶杯、電車造型嘅卡位都好有懷舊嘅味道;座位之間都夠闊落,坐得舒服。✨招牌焗魚腸 $108魚腸我未食過,既然喺呢度嘅招牌菜就試下,上面鋪滿一層厚厚金黃嘅蛋,未食已經充滿期待,內裡原來都有驚喜,魚腸嘅口感幾爽脆,蛋香嫩滑,食落充滿層次感,怕腥味可以加少少胡椒粉食落就更美味。✨蔥蒜水晶雞(半隻)$148水晶雞選用走地三黃雞,上面鋪滿一層爆多嘅蒜蓉,雞肉本身都好嫩滑有雞味,加埋濃濃嘅香蒜味道,食慾大開。✨甲羅燒蝦多士 $128蝦多士隻蝦好大隻,咬落爽口,多士食落都好酥脆,配搭埋甲羅燒香濃嘅蟹膏一齊食,勁滿足呀。✨金湯海皇豆腐煲 $98有磨菇、帶子、南瓜、鹹蛋黃、豆腐食起嚟鹹鹹甜甜地,用嚟送飯一流。✨蟹味銀絲鍋 $98粉絲剪成碎碎夾起嚟更方便,入面有唔少蟹肉、芹菜、蟹籽、金菇等配料,食起嚟乾身口感豐富惹味。🍹水蜜桃梳打特飲x2 $56水蜜桃都幾香,有椰果同一粒粒白色嘅珠珠咬落去即爆珠,口感特別,幾好飲。食完呢餐真係大滿足,樣樣都幾好味又充滿特色果然冇介紹錯,環
✨招牌焗魚腸 $108
✨蔥蒜水晶雞(半隻)$148
✨甲羅燒蝦多士 $128
✨金湯海皇豆腐煲 $98
✨蟹味銀絲鍋 $98
🍹水蜜桃梳打特飲x2 $56
食完呢餐真係大滿足,樣樣都幾好味又充滿特色果然冇介紹錯,環境都唔錯值得再訪。
下次都想試下佐敦嘅旗艦店。