1K
2021-12-16 77 views
記起三年前去印度旅行, 對印度手工藝好喜歡, 食物也有特色, 那次我們還買了多款咖喱香料回家, 自己烹調, 非常回味.今晚去了尖沙咀  Masala Hut & Cafe, 一間摩登印度餐廳, 在二樓, 打開電梯門, 即看見印度香料, 細心先觀賞.餐廳內有西方設計大型酒吧, 酒品不少.座位分成兩部份, 前半部像 VIP房 , 有梳化位及高檯, 後半部份, 梳化位再加圓檯.  設計舒適, 燈飾好摩登.  播著爵士音樂, 工餘後, 大家可以吹水減壓, 感覺輕鬆. 甫坐下,  侍應送來白開水及 menu.  侍應也懂講廣東話, 和客人溝通無難度.先點了飲品,我愛  Strawberry Milkshake,草莓奶昔, 奶昔調得好濃郁,  奶味加上士多啤梨香,好飲又扺飲!朋友叫了 Banana Milkshake香蕉奶昔口感香濃幼滑, 唔會太甜.  超級好味.大家齊碰杯 !!Samosa Chaat   咖喱角, 有別於常見三角形咖喱角.醬汁很多, 七彩繽紛, 咖喱角被生洋蔥, 鷹嘴豆, 紅石榴籽等蓋上.主角咖喱角炸得像廣東春卷, 內有薯仔, 青豆蓉, 入口鬆脆, 口感豐富, 加上伴菜, 少辣
餐廳內有西方設計大型酒吧, 酒品不少.
座位分成兩部份, 前半部像 VIP房 , 有梳化位及高檯,
先點了飲品,
我愛  Strawberry Milkshake,
朋友叫了 Banana Milkshake
香蕉奶昔口感香濃幼滑, 唔會太甜.  超級好味.
大家齊碰杯 !!
主角咖喱角炸得像廣東春卷, 內有薯仔, 青豆蓉, 入口鬆脆, 口感豐富, 加上伴菜, 少辣, 酸酸甜甜好開胃.
Fried Prawns
奶油蝦4 隻,  蝦肉爽口, 奶油醬汁味道香滑, 帶點椰油味,
肉質新鮮, 比較炸蝦更好食.
每次食印度餐, 必定食印度咖喱菜加烤餅 Naan,  今次選擇了 Lamb Roganjosh  咖喱羊,
Roganjosh 系北印度咖喱, 香料是薑, 蔥, 月桂組合, 味道偏濃, 慢煮羊肉, 加芫茜最好.

羊肉煮得稔, 有點骨.  份量適中, 咖喱味道香而不太辣, 配烤餅吃最完美.
Truffle Naan,  上檯熱辣辣, 好煙韌,  那黑松露好香,  不用配咖喱也好好食.
點些 Roganjosh 咖喱食, 又別有一番風味.
侍應又提供多兩款醬汁, 服務好殷勤.
Punjabi Kukkad Makhanwala
帶乳酪的咖喱雞, 雞件無骨方便進食, 奶油滑雞, 啖啖肉, 咖喱味道濃而不辣, 口感豐富.
我們多點了Garlic Naan,
蒜味好香, 帶少少香草, 有質感, 鬆軟而煙韌又吾乾.
點咖喱配印度烤餅吃一流好食.
食物份量適中, 組合很好.
餐廳還有大營幕, 播放跳舞短片, 可以邊看邊食,
港式摩登印度菜,  做得合口味, 我們也喜愛.
$330 (Dinner)
  • Fried Prawns
  • Lamb Roganjosh