2023-07-28
圓方商場向來都係貴價商場,嘢食選擇唔多,唔知今次帶大家來到懷舊港式茶餐廳會有咩食呢😋成個鋪位裝修風格都幾和風,每張枱都有棧小黃燈,都幾有情調㗎~得意嘅係佢有分開三個用餐區,而且廚房送餐位係獨立商場另一邊,所以佢地為方便都係二維碼落單啦正常大路嘢呢呢度都會有嘅,不過單價偏高,如果大家來轉車站就地方便嘅話,都不妨一試下香港地道嘅味道。特別嘅係佢懷舊特飲都幾有心思,紅豆冰就見得多,但好少餐廳有忌廉溝鮮奶、菠蘿冰之類。見到佢個手拍荷皮老薑檸樂都真係幾吸引😍而且出面買都好少見,價錢都唔貴,我個人極度推薦!🔻1. 黯然銷魂叉燒蛋飯一上到枱,叉燒肥瘦適中大大舊,簡直就終極厚切燒豚肉😝我最喜歡就係切得大大舊嘅叉燒,出面有時D茶餐廳切得u n支咁細份真係唔過癮,但呢舊甜度烤度肥瘦都正中我下懷!佢嘅炒蛋都又滑又嫩,而且有得揀唔同嘅蛋,都幾貼心㗎🔻2. 星洲咖哩牛肋條飯今次牛肋條般般賣相啦,雖然個飯似學校飯堂,但比多少少耐心佢,食落都幾有驚喜。牛肋條煮得入味又滑,裡面哥薯仔唔係普通薯仔,而係炸薯角再浸落咖哩到。🔻3. 鮮牛奶/紅豆冰唔好話我夜晚飲咩牛奶,就係心血來潮,咁難得有餐廳餐飲做香港懷舊維記牛奶,仲只
1. 黯然銷魂叉燒蛋飯
2. 星洲咖哩牛肋條飯
3. 鮮牛奶/紅豆冰
唔好話我夜晚飲咩牛奶,就係心血來潮,咁難得有餐廳餐飲做香港懷舊維記牛奶,仲只係加六蚊!紅豆冰順滑,紅豆煮得剛剛好,如果來香港旅遊嘅你,點都要試㗎了~