2020-03-22 111 views
第一次入龍門居,正常一場嚟到會掃小食。但以嫁受疫情影響,為咗確保食飯食得安全啲,如果要出街食都盡量揀返餐廳先。之前都幫襯過龍門冰室分店,後來都想試下最原始風味,所以就去咗食龍門冰室。餐廳環境而言,係經典港式茶記感覺,無任何花巧設計,實用為主。我地當日嘅座位對正廚房門口,毫無掩蓋,所以廚師講野都幾應聲。-傳統英式早餐 $68套餐一共包括炒滑蛋、煎午餐肉、德國紐倫堡腸、煙三文魚、煙肉、炸蝦、薯餅、焗豆、多士。以$68免加一呢個價錢嚟講,呢個餐都幾抵食,份量夠晒大,男仔食都夠飽。煙三文魚做得唔錯,鹹香帶鮮。多士並非單塊蘸取牛油就算,而係整到好似三文治咁夾住牛油,幾特別。薯餅同炸蝦都唔會炸得過火,香口帶酥感。-流心奄列餐 $50可以自選配菜及醬汁,我揀咗豬扒茄汁意粉配奄列。奄列配大量意粉,呢個餐份量同樣唔惹少。欣賞豬扒煎得好香,豬肉香濃郁,口感頗鬆軟。可惜茄汁唔夠突出,酸甜度遜色。
第一次入龍門居,正常一場嚟到會掃小食。

-傳統英式早餐 $68
煙三文魚做得唔錯,鹹香帶鮮。
薯餅同炸蝦都唔會炸得過火,香口帶酥感。
傳統英式早餐
-流心奄列餐 $50
流心奄列餐
可以自選配菜及醬汁,我揀咗豬扒茄汁意粉配奄列。
奄列配大量意粉,呢個餐份量同樣唔惹少。
欣賞豬扒煎得好香,豬肉香濃郁,口感頗鬆軟。
可惜茄汁唔夠突出,酸甜度遜色。
2020-03-15
$70 (Dinner)
傳統英式早餐