2019-06-07 237 views
同朋友喺銅鑼灣行完街,入左間冰室醫肚,估唔到會帶到驚喜比我地。我哋一人叫咗一個飯,有一個焗咖喱薯仔豬扒飯,另外一個係招牌石鍋鮑魚帶子炒飯。石鍋炒飯一上枱已經好香,我哋都要即時搞一搞佢避免啲飯痴底。另外,鮑魚同帶子嘅數量都唔少。鮑魚嘅口感令到個炒飯更加有層次。帶子亦都唔會整得過熟,食落唔會有老嘅感覺。另外蔥同蛋更為個炒飯增添左香味。我最欣賞嘅係,餐廳冇因為炒飯用咗名貴嘅食材,而忽略咗飯本身。炒飯炒得好乾身,每粒飯都有上色,而且飯粒鮮明。食到最後,有少少飯比石鍋焊到有焦香,十分好吃。咖喱焗飯方面,咖喱汁能夠覆蓋所有飯,因此飯唔會焗得太乾。飯嘅軟硬適中,炒飯底更加增添左香味。醬汁方面,咖喱味濃烈,唔會太辣,配飯食十分惹味。豬扒肉質鬆軟,而且每舊都係厚切,口感倍增。飲品方面,叫咗港式凍奶茶同凍檸茶。奶茶茶底都幾滑,凍檸茶則夠哂冰凍。Menu:

招牌石鍋鮑魚帶子炒飯

焗咖喱薯仔豬扒飯

凍奶茶
凍檸茶

Menu:
$77.5 (Dinner)
招牌石鍋鮑魚帶子炒飯
焗咖喱薯仔豬扒飯