2019-03-22
食中菜或者港式菜唔一定係去茶餐廳或者大排檔,依家都有好多小菜館,今日黎左一間價錢、環境、食物都不俗既港式小菜館。餐廳內外Cafe有户外環境就見得多,想不到連小菜館都有户外半露天坐位!岩哂中意食港式食物但又想享受到户外環境既人。食物選擇主打港式麵食粥品小菜,有多款熱炒小菜、手工食物,雖然係商場舖位仲要係奧海城,但價錢比一般中菜館平。脆皮燒腩仔雙拼 $108上菜!先上燒味,揀左拼叉燒,味道不過不失,皮脆肉同膏比例剛好,而且上菜時有微溫吃落舒服。豉汁蒸黃立鯧 $118豉汁味道幾特別,醬汁味道有別於一般食開嘅豉汁,味道唔錯,喜歡豉汁的朋友可以一試。將豉汁添於魚肉上,味道好夾,好美味。魚亦大條,夠晒食,唔會腥。熱度方面,覺得可以再熱啲上檯,感覺會更佳。譽小館小炒皇 $68大排檔基本上都有自己既小炒皇,譽小館都唔例外。雖然每間大排檔都有小炒皇,但每間大排檔在食材上都會有所分別,而譽小館小炒皇的材料有:鮮蝦、蝦乾、西芹、木耳、菜甫。鮮蝦很爽,蝦乾乾得黎有啲彈性幾得意,西芹木耳就無咩特別,整道小炒皇味道不錯,惟菜甫略鹹。蓮子紅豆沙 $16黎到糖水環節,真係夠晒豐富,港式菜式、港式食物、中式糖水咩都有齊
餐廳內外
食物選擇
脆皮燒腩仔雙拼 $108
豉汁蒸黃立鯧 $118
譽小館小炒皇 $68
蓮子紅豆沙 $16
黎到糖水環節,真係夠晒豐富,港式菜式、港式食物、中式糖水咩都有齊,唔使食完再煩諗去邊打躉,繼續留低食就得。我就喜歡多渣同沙啲,但呢到既紅豆沙糖水多於渣同埋比較清,岩口味既朋友仔可以一試。
店員服務都唔錯,小炒價錢唔貴,仲要有Cafe既露天坐位,喜歡吃港式食物既朋友仔要過黎嘆下~