2021-05-30
東大街開了一間專門食點心的店,今晚冇飯開,就去飲夜茶當晚飯。點心紙上有幾款新品系列,會有不同的蒸飯,點心款式都幾多,我選了幾款試試。<藥膳雞腳>先試一啖湯,湯底都幾濃,有很豐富的膠質,雞腳入味又夠腍,令我想起星加坡人夏天就要開始進補啦!<辣牛肉大春卷>春卷炸得脆卜卜,入口後,牛肉的辣味慢慢湧出來,所以有點噴火,最重要是這個牛肉是用植物肉製成。<鮮蝦燒賣王>燒賣可以揀兩粒或者四粒,蝦新鮮彈牙,大大粒。<古法糯米雞>而家在酒樓已經好少見到有糯米雞,糯米雞裏有雞肉和火腿,米飯都幾黏,每啖都充滿餡料,食食下仲食到有鵪鶉蛋。<瑤柱灌湯餃>灌湯餃的湯清澈,但味道濃,湯餃都好大隻,餡料有蝦,蟹柳,肉等。<香芒沙律盞>香芒沙律是雜果配上了芒果汁,在炎炎夏日裏邊吃這個沙律真是爽!提一提:要試一試店家的自家製辣油,食落不太辣,但又有一啲好香脆的炸蒜粒和蝦米,點蝦餃燒賣食就最正!
先試一啖湯,湯底都幾濃,有很豐富的膠質,雞腳入味又夠腍,令我想起星加坡人夏天就要開始進補啦! <辣牛肉大春卷>
春卷炸得脆卜卜,入口後,牛肉的辣味慢慢湧出來,所以有點噴火,最重要是這個牛肉是用植物肉製成。 <鮮蝦燒賣王>
燒賣可以揀兩粒或者四粒,蝦新鮮彈牙,大大粒。 <古法糯米雞>
而家在酒樓已經好少見到有糯米雞,糯米雞裏有雞肉和火腿,米飯都幾黏,每啖都充滿餡料,食食下仲食到有鵪鶉蛋。 <瑤柱灌湯餃>
灌湯餃的湯清澈,但味道濃,湯餃都好大隻,餡料有蝦,蟹柳,肉等。 <香芒沙律盞>