2023-06-28 669 views
#搞串個pantry酒店high tea大家就食得多啦🍸,喺茶餐廳high tea大家又試過未呢🤩?今次就嚟到#梅窩 嘅一間茶餐廳,試吓佢獨家嘅茶餐high tea😋!!我哋嗌咗港女三層架下午茶($148)🧁,包埋三杯嘢飲,如果兩個人食可以當做一個超級飽嘅午餐,不過記住14:30之後先有㗎✌🏻。一嚟到已經好打卡able💕,熟悉嘅high tea架,但入面放嘅係茶餐廳嘢食,好特別。最底嗰層係一開四嘅招牌公司三文治🥪,入面有蛋、扎肉、火腿、番茄🍅、生菜🥬,食落味道好豐富,麵包好脆。因為裏面冇醬嘅關係,所以食落口好乾。如果有搽沙律醬或者蛋黃醬就比較好啦😄。中間就係炸物拼盤,有波浪薯條🍟、咖喱角、春卷,同埋吉列炸蝦🍤。每樣嘢食都炸得好脆。炸蝦啲蝦肉唔會霉,好彈牙!薯條有啲偏腍,而春卷、咖哩角就普通。成碟炸嘢,主要靠啲番茄醬、泰式辣醬嚟撐場😕。最後上面係甜品,有布甸、啫喱、同埋蛋花大菜糕,佢哋嘅玻璃杯仲有好盞鬼嘅表情🤪。雖然食得出啲啫喱係用羅拔臣啫喱粉整,但係咁先夠港式嘛🇭🇰🥳。而大菜糕嘅調味適中,相較之下冇咁甜,而家越嚟越少呢啲傳統食物,都幾特別㗎。今次呢個下午茶套餐,賣相加埋環境方面好有香港
#搞串個pantry

今次呢個下午茶套餐,賣相加埋環境方面好有香港特色🙌🏻!但其實食物質素只係一般般嘅茶餐廳水平。食落嘅感覺,同埋價錢都似係將三、四份下午茶餐拼埋一齊,所以呢個餐都係視覺享受為主啦😜!
2023-03-26
Type of Meal