2009-06-12 3 views
圖片拍攝於2008年1月常到湖舟dinner, 主因我喜歡這裡常有不同魚類, 而且不一定係刺身,烹調方式可煮, 可燒,更可鍋~~相當不錯!!因早前試過燒 kinki , 是日用汁煮 !! 已忘記幾時開始, 愛上日式煮魚及燒魚, 煮魚魚汁帶甜, 很好送飯, 而且魚肉仍帶嫩滑, 愛的, 一定愛死 !! 燒的, 皮香脆, 肉實帶鮮, 同樣一定會愛死 !!在湖舟試過"安康魚",, 安康魚肝亦係我至愛, 如有的話, 定不錯過 !! 安康魚肝亦有其他日式餐廳提供, 但亦只限魚肝, 要香港嘗安康魚身, 實屬非常難得, 曾問 chris 會否有安康魚供應, 但回覆係可能要訂, 而且價錢可能很貴, 又很有幸, 能在湖舟嘗此物, 難忘 !!! 銀雪魚刺身, 油重甘香,可與拖羅相比, 還有目拔魚, 鯨魚呢 !! 要數最難忘, 就是"石頭魚"了 !!!!! 魚皮色澤似kinki ,鮮橙帶金非常耀眼, 早幾天還看見在膠箱內生生的, 是晚, 就在我眼前了 !! chris 說可刺身, 可鍋食, 但魚不細, 刺身好似二人難合力解決, 鍋食的話, 又好似單調了 ~~~ 我靈機一閃, 請 chris 代問師傅可否一
圖片拍攝於2008年1月

在湖舟試過"安康魚",, 安康魚肝亦係我至愛, 如有的話, 定不錯過 !! 安康魚肝亦有其他日式餐廳提供, 但亦只限魚肝, 要香港嘗安康魚身, 實屬非常難得, 曾問 chris 會否有安康魚供應, 但回覆係可能要訂, 而且價錢可能很貴, 又很有幸, 能在湖舟嘗此物, 難忘 !!! 銀雪魚刺身, 油重甘香,可與拖羅相比, 還有目拔魚, 鯨魚呢 !! 要數最難忘, 就是"石頭魚"了 !!!!! 魚皮色澤似kinki ,鮮橙帶金非常耀眼, 早幾天還看見在膠箱內生生的, 是晚, 就在我眼前了 !! chris 說可刺身, 可鍋食, 但魚不細, 刺身好似二人難合力解決, 鍋食的話, 又好似單調了 ~~~ 我靈機一閃, 請 chris 代問師傅可否一半刺身, 一半鍋食 , 一條魚咁就兩食了 !! 刺身連酸汁同食, 醒胃 !! 鍋食, 微妙既事情就發生了, 不同部位, 肉質亦有不同, 有嫩滑的, 有實身的, 有軟糯的, 亦有黏黐的~~~
可惜當晚無影相 ~~~~!! 不過我知, 我定會再能遇上的 !!

ps~~ 上篇我最愛的 deluxe sushi , 照片於 2008年1月拍攝