2018-12-13
今晚天氣好凍,氣溫只得13度,無辣不歡嘅我今晚同幾個朋友仔去到呢間位於灣仔莊士敦道嘅 渝人碼頭 食麻辣火鍋。餐廳的裝修別具特色,天花吊滿彩色燈籠,牆身也掛滿竹籮做裝飾,感覺優雅。湯底我哋點了鴛鴦鍋,包括有 重慶麻辣大紅鍋(小辣) $108 配 酸蘿蔔老鴨窩 $108。據知呢間餐廳嘅麻辣燙料是由重慶新鮮製造,再經過封密處理直接運送到香港,因此材料特別豐富,別具特色。麻辣鍋聞落好香口,飲落好重麻香味,雖然點了小辣,但是飲落後都十分辣。老鴨窩好香鴨肉味和藥材味,入口清甜,打邊爐之前先來一碗潤下喉。花雕醉雞件 $168雞件肉質鮮嫩幼滑,不是一般的冰鮮雞,浸上花雕味濃郁,放入老鴨窩去淥味道更佳。本地手切肥牛 $238 牛味濃郁,脂肪分佈平均,好咬口。午餐肉 $38午餐肉打邊爐必備,放入麻辣鍋淥一淥就食得,辣辣地,幾好味。鴨血 $78鴨血平時好少食,淥時間要耐啲,吸入麻辣汁好香口。大大件好抵食。有機鮮活松香菇 $88有機鮮活松香菇是由餐廳自家農場種植,食落口又真係好新鮮,好香口。炸豆皮 $32 薄薄地好脆口,淥一淥就食得。另一食法是大約淥十分鐘,吸入湯底,又是另一番風味。窩筍條 $38 窩筍條新鮮
花雕醉雞件 $168
本地手切肥牛 $238
牛味濃郁,脂肪分佈平均,好咬口。
午餐肉 $38
午餐肉打邊爐必備,放入麻辣鍋淥一淥就食得,辣辣地,幾好味。
鴨血 $78
有機鮮活松香菇 $88
炸豆皮 $32
薄薄地好脆口,淥一淥就食得。
另一食法是大約淥十分鐘,吸入湯底,又是另一番風味。
窩筍條 $38
窩筍條新鮮又嫩,淥幾下就食得。
蔬菜拼盤 $78
多款蔬菜配上冬菇,蔬菜新鮮幼嫩,冬菇爽口。
公仔麵 $28
公仔麵$28有兩個,抵食!
吸入麻辣湯底有點食撈麵的感覺,好味。