2021-05-20 62 views
上星期有一日趁2個仔都要返學校,我就約左表妹見下。以前佢仲細個都會同佢一齊玩,而家大個女啦,讀書返工咁忙,都好少聚埋坐低傾下計,再唔見下就生疏啊 😗. 就佢返學就去左港島果邊食lunch啦。我同佢都係生活比較操勞果隻,所以帶佢去食台灣嘢,唔駛咁熱氣,仲可以養生補補添❤️😊. 💁‍♀️『馬祖台灣養生湯麵館』🍜. 佢列入左我最喜愛的餐廳清單度💕 佢最出名就係足料熬製多個小時嘅湯底,尤其主打嘅藥膳清雞湯底最為受歡迎!佢仲有其他湯底選擇架,有番茄湯、麻辣湯沙茶湯,甚至有蟲草花雞湯添啊😍 正呀喂👍全部用嚟做火鍋湯底都得添😍. 我地2點去到,剛剛係下午茶時段,. ☝️我地叫左:椰子雞湯農場雞湯米線 👍❤️藥膳清雞湯肥牛及唐生菜米線 👍❤️鹵水雞翼 (5隻)上湯白菜豬肉餃 (5隻) 👍❤️凍蜂蜜綠茶凍朱古力牛奶雪香.以為下午茶時段d嘢食會細份d,但原來唔係!😮😅 碗米線仲大過你塊面😆😂 我同表妹眼都突埋,真係咩都足料啊👏 佢連杯嘢飲都好大杯,我平時飲台式嘢細杯係🍹型,但呢度嘅細杯係瘦版啤酒杯😲😳 我同表妹都飲唔哂😅.講下嘢食先:.🍜椰子雞湯農場雞湯米線 ⏩湯底好~~~香 😍 第一件事一定係飲一啖湯底先啦😋 椰雞
就佢返學就去左港島果邊食lunch啦。
💁‍♀️『馬祖台灣養生湯麵館』🍜
全部用嚟做火鍋湯底都得添😍
我地2點去到,剛剛係下午茶時段,
☝️我地叫左:
椰子雞湯農場雞湯米線 👍❤️
藥膳清雞湯肥牛及唐生菜米線 👍❤️
鹵水雞翼 (5隻)
上湯白菜豬肉餃 (5隻) 👍❤️
凍蜂蜜綠茶
凍朱古力牛奶雪香
講下嘢食先:
🍜椰子雞湯農場雞湯米線
⏩湯底好~~~香 😍 第一件事一定係飲一啖湯底先啦😋 椰雞湯好濃郁又甜,飲完皮膚一定靚d😆 飲左好多啖,唔好嘥個湯底😜 有雲耳同雞件,不過雞件鞋左dd🙃
🍜藥膳清雞湯肥牛及唐生菜米線
⏩個湯底好正啊!!😍
見湯底有落到龍眼肉、杞子、紅棗等,真係真材實料❤️
搞到我想買佢d湯底返家打邊爐用 😆

米線唔會太淋,米線同配料都俾好多,真係好抵食呢!

鹵水雞翼 ➡️睇相都見到,好入味但唔會太咸 👍👍
上湯白菜豬肉餃 ➡️藥膳湯底,🥟又大大隻,d餃索哂d湯汁好正呢 😁👍
至於嘢飲方面我同表妹都覺得甜左d,係我地唔記得叫佢半甜🙈 但係味道唔錯嘅 😘💕
我下次會再去試埋其他湯底😍😋 值得encore 💖👍
2021-05-12
$90 (Tea)
  • 椰子雞湯農場雞湯米線