2024-06-18 981 views
講到旺角返工,相信返工的朋友們都一定會知道一個慳錢食飯地方,就是就熟食中心。在旺角街市附近,經朗豪坊商場行過去一兩分鐘就到。熟食中心全層有各種飯店麵店小炒店,而早幾日我和Foo就食了車仔麵,一間可以叫車仔麵,又可以叫餸飯的餐廳小店—— 海都車仔麵茶餐廳。正常$43有三個餸加一杯飲品,之後再加餸就$7一款。今次人均消費費大概$70左右,食到飽一飽又有飲品跟,補充完能量繼續返工。點餐紙上面有着各式各樣的車仔麵餸材,金菇菜,豬軟骨,咖喱魷魚,豬紅,咖喱豬皮,蘿蔔,冬菇,唐生菜……以上大多都是我通常會叫的。海都的冬菇,超級大隻,比起屋企過逢過節會煮的冬菇還要大,入口軟身有厚度有口感,每次必叫。另外咖喱魷魚亦都非常出色,咖喱味道完美滲入魷魚,魷魚口感爽彈滋味。蘿蔔和金菇菜亦都是必要,因為湯底揀選了清湯加沙嗲汁,湯中的靈魂精髓滲透了蘿蔔和金菇菜,每一口都是夠入味。湯底鹹中帶甜,再加有沙嗲風味,試過就知好味過其他車仔麵餐廳。Foo就例牌會叫牛肚,牛柏葉,香草雞扒…這類有肉感,有咬口的餸材。跟我一樣都是叫沙嗲汁湯底,大家一試就知海都湯底的特別之處。

2024-06-05
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)