2018-11-29 2983 views
之前同媽媽食過旺角分店,媽媽極度滿意,連湯都飲埋,今次約埋朋友黎試下尖沙咀分店!尖沙咀分店位於地庫,行兩層樓梯就到,地方寬闊,雖然人客爆滿,但亦唔會感到狹窄,餐廳裝潢跟其他分店差不多,古色古香,座位寬敞舒適!上次同媽媽試左養心鍋,今次同朋友可以食辣,所以點左鴛鴦鍋,一個唔辣的「酸菜白肉鍋」,一個辣的「麻辣鍋」(小辣)麻辣鍋選了小辣,開初時是微辣,點知越滾越辣,不過辣度是可以接受的,那種辣味香醇,並唔會令喉嚨覺得辛苦!鍋內仲有好多豆腐,鴨血,所以並唔需要再點,基本已經好夠食!酸菜白肉鍋內已包含好多白肉同酸菜,仲會另外再俾多一碟自己加落塊,$128/鍋真係好抵食,材料十足!味道方面,未食前先飲啖湯,好酸好惹味啊,係我最愛的味道白肉其實係極品豬王花腩,口感細緻入口即溶,配上酸菜的味道,超正啊!鍋內仲有好多QQ寬粉條,滾過的QQ粉,又淋又滑,酸香醒胃,正呀!鹵牛展牛展鹵得好入味,又夠淋,味道唔錯!手切牛肉 賣相好靚,好幾多件!牛肉色澤紅潤,帶少許肥肉,基本上放落鍋度,淥十幾秒就食得!肉質鮮嫩多汁,肉味濃郁,入口即溶鵝肝墨魚丸 / 自家製極品水餃鵝肝墨魚丸:墨魚丸爽口彈牙,一咬落去仲食到鵝肝,味

鴛鴦鍋-酸菜白肉鍋/麻辣鍋

鹵牛展

牛展鹵得好入味,又夠淋,味道唔錯!

鵝肝墨魚丸 / 自家製極品水餃

鵝肝墨魚丸:墨魚丸爽口彈牙,一咬落去仲食到鵝肝,味道好爽,估唔到會咁好味!
自家製極品水餃:內有好多鮮蝦,鮮味十足,皮薄,自家製果然係唔同

即炸脆響鈴

熱辣辣,脆卜卜,即炸真係唔同啲既,一咬落去果下脆到呢,真係好鬼爽!

自家製沖繩黑糖烏梅汁

味道偏甜,少少酸酸地,打邊爐飲唔錯!

傾傾下又一個晚上,尖沙咀分店同樣好味,下次可以再黎

鴛鴦鍋-酸菜白肉鍋/麻辣鍋