2018-07-03 259 views
呢間已經係我第二次食,見我食過返尋味就知道係好野啦!鋪頭位置都算易搵,鋪面設計好特別,好多手繪嘅漫畫公仔。如果想食沾麵嘅朋友就要留意, 沾麵嘅供應時間係12:00-15:30,所以要食沾麵,就要揀lunch time黎啦。Menu共有三款沾麵,可以比客人揀麵嘅分量(普通為200g,已經好飽)、凍/熱麵、汁嘅分量同埋蔥。首先上枱嘅係焙煎黑芝麻沾麵,拉麵有舊檸檬、一塊紫菜(如果揀熱麵,塊紫菜可能會林左)同一隻吾流心嘅溏心蛋,見到隻蛋唔流心,有少少失望,但係都幾好食,如果要半熟蛋,可以另外再加錢。沾麵最緊要係果汁,呢個焙煎黑芝蔴汁裏面有豬肉、蔥花同埋筍,試咗淡個湯底,以為自己食緊芝麻糊,感覺有少少奇怪,但係飲完之後個餘韻就好重魚湯味。雖然個配搭有啲奇怪,但整體來講都ok,食到最後有啲膩。之後就要介紹重頭戲!呢個就係魚介豚骨沾麵!汁嘅配料同上面都差唔多,但個汁真係好深刻!個汁好濃郁,每一啖都係鮮甜嘅魚湯味,鹹鹹香香,鹹得黎唔會令你想瘋狂飲水,同d麵夾到不得了!如果食食吓發現d汁凍左,可以叫員工幫你翻熱,而翻熱嘅方法就係加兩粒熱石入碗汁到 一加落去就聽到「za za」聲,令人好振奮雖然吾會令啲汁
呢間已經係我第二次食,見我食過返尋味就知道係好野啦!
魚介豚骨焙煎黑芝蔴沾麵
魚介豚骨焙煎黑芝蔴沾麵
魚介豚骨沾麵
一加落去就聽到「za za」聲,令人好振奮
雖然吾會令啲汁變到好似啱啱上枱咁熱,但令碗汁熱返d,食落冇咁膩,兩粒熱石係成餐飯嘅小插曲,好特別。
雖然有少少貴,但都好值得一試再試!
2018-07-02
$84 (Lunch)
魚介豚骨沾麵