2022-10-30
今日星期六黎到圓方覓食,睇左一陣餐廳後,最後決定食越南野🇻🇳。我地叫左個週末精選套餐,盛惠$148,叫左香茅豬肉米紙卷🐖、蕃茄牛腩湯檬🍅🐂同埋椰汁芒果冰🥥🥭。香茅豬肉米紙卷🐖食落去以為自己食緊齋咁,一入口全部都係乾爭爭既菜咁🥗,完全感受唔到香茅豬肉既存在,不太推介。蕃茄牛腩湯檬🍅🐂呢個湯檬非常足料,有4大嚿牛,食落口唔係入口即溶既牛肉,係有咬口的,成個湯除左蕃茄味外,仲有好大陣牛味,鐘意食牛既朋友一定會鐘意。椰汁芒果冰🥥🥭雖然飲到最後有粒粒芒果,但平均得一兩粒係熟芒果,其他都係青芒果🥭,根本都未熟透,所以似飲椰汁多d,無咩芒果味,令人失望🙎♀️。蟹肉大蝦蕃茄湯檬🦀🦐🍅 $98因為見週末精選套餐唔係太岩我胃口,我就散叫左個蟹肉大蝦蕃茄湯檬,估唔到係最好食既一道菜😋。食入口,蕃茄味同海鮮非常夾,蟹肉🦀份量都多,有驚喜,大蝦彈牙新鮮🦐,豆卜索埋蕃茄湯汁一流🍅,雖然今日兩個檬粉都係叫蕃茄湯,但個人就鐘意蟹肉大蝦蕃茄湯檬多d,,飲落去湯頭清爽不油膩,令人想一啖接一啖飲落去,相反,蕃茄牛腩湯檬,相對多d香辛料同好重牛味,食到後期會有d膩,令人有負擔。
香茅豬肉米紙卷🐖
蕃茄牛腩湯檬🍅🐂