2022-10-31
#𝔚𝔞𝔦 𝔠𝔥𝔞𝔦 走入灣仔聽聞有間食中菜好岀色既餐廳,今次終於訂到位黎試下,餐廳係轉角位不顯眼,但座無虛席,入座會問你飲咩茶,茶有別於一般餐廳,佢會用蠟燭係底keep住座熱,而我哋今次叫左香片,茶葉好香好甘今次試左:1-是日燉湯x2 (我覺得必飲!首先好細心用熱力烘熱,令碗湯唔會飲到一半凍曬,今日係椰子🥥燉雞湯,十分清甜零油脂)2-重慶口水雞 半隻份量十分多,夠曬辣!3-桂花咸魚蓉炒米粉米粉炒得好乾身,好爽口,每啖加埋咸魚香味好惹味4-美極香煎龍躉球 上碟以為佢份量會好少,點知有6大件,仲要勁厚身,十分推介5-甜點 👍🏾必食自家製糯米糍(2個)總括嚟講灣仔地段,食物價錢10分合理,而且份量亦不少,有機會同一大班朋友黎,想試埋佢其他特色菜式,睇得岀每道菜師傅都好用心🫰🏻同屋企人/朋友慶祝生日可考慮下💯📍 尚夢・茳煳 (灣仔)灣仔譚臣道1-3號長康大廈地舖#foodiehongkong#hongkongfoodlover#hongkongfoodie#hongkongfood#foodsharing #foodie #eat #香港#hongkongfoodblogger #hon
今次試左:
1-是日燉湯x2 (我覺得必飲!首先好細心用
2-重慶口水雞 半隻
份量十分多,夠曬辣!
3-桂花咸魚蓉炒米粉
米粉炒得好乾身,好爽口,每啖加埋咸魚香味好惹味
4-美極香煎龍躉球
上碟以為佢份量會好少,點知有6大件,仲要勁厚身,十分推介
5-甜點 👍🏾必食自家製糯米糍(2個)
📍 尚夢・茳煳 (灣仔)
灣仔譚臣道1-3號長康大廈地舖
#foodiehongkong#hongkongfoodlover#hongkongfoodie#hongkongfood#foodsharing #foodie #eat #香港#hongkongfoodblogger #hongkongfoodlover#hongkongfoodie#instafood#hongkongrestaurant#hongkongeats#hongkongfoods#hongkongfoodbloggers#instafoodie #instafoodporn #instafoodgram #foodporn#吃貨#香港美食 #吃貨 #吃貨女孩 #吃貨日常 #相機食先#ka_foodicted