2022-09-29
性價比:8.5/10~品牌介紹~呢間社企餐廳由新生會營運,致力提供低碳飲食、素食選擇、有機食物既comfort food。有機蔬菜自家種植,不用味精,亦盡量減少調味。👉🏻 #有機洛神花醬煮陳醋香骨定食 ($108)~好味指數:😍😍😍😍✅大約有八件陳醋骨🍖咬落去啖啖肉,肉質軟冧,醬汁適中唔鹹。✅洛神花醬有種自然花香🌷整體配搭新鮮。✅附送既係十穀飯🍚係真材實料嘅穀物,仲另外加入咗少量豆,呢碗飯煮出嚟好有飯香,可以算係近年食過最好食既穀飯。✅定食包括餐湯、海帶、青瓜絲🥒及西瓜粒🍉,成件事好似日式均衡飲食咁。👉🏻 #紅酒牛肋條 配十穀飯 ($88)~好味指數:😍😍🙂✅都係足料既❎但味道比較普通,感覺似係羅宋湯嘅湯料多啲🤣環境來講真係幾舒服嘅,裝修係木色日系風格。而且午市套餐可以用平啲嘅價錢加甜品,我今次試咗:👉🏻 #巴斯克芝士蛋糕(小山圓抹茶味) Basque burnt cheesecake (+$20) ~好味指數:😍😍😍😍✅外表幾似樣,有少少似係焦燶感覺✅味道係濃郁既小山圓抹茶味,呢隻牌子抹茶粉出名貴,所以+$20就有得食,抵呀。✅不過食落以為係日本輕芝士蛋糕,完全唔係厚身嗰款,所以呢樣
~品牌介紹~
👉🏻 #有機洛神花醬煮陳醋香骨定食 ($108)~
好味指數:😍😍😍😍
✅大約有八件陳醋骨🍖咬落去啖啖肉,肉質軟冧,醬汁適中唔鹹。
✅洛神花醬有種自然花香🌷整體配搭新鮮。
👉🏻 #紅酒牛肋條 配十穀飯 ($88)~
好味指數:😍😍🙂
✅都係足料既
❎但味道比較普通,感覺似係羅宋湯嘅湯料多啲🤣
好味指數:😍😍😍😍
✅外表幾似樣,有少少似係焦燶感覺
✅不過食落以為係日本輕芝士蛋糕,完全唔係厚身嗰款,所以呢樣要調整下期望。
👉🏻 #有機豆腐芝士餅 Tofu cheesecake (+$20)
好味指數:😍😍😍😍
✅呢款一向係330王牌甜品,食完較濃味既正餐最適合就係搭配輕盈口感既甜品。
✅ 豆腐味都算幾濃,芝士餅係比日式芝士蛋糕更加 light 既口感,所以單單食完呢件係唔飽既🤣