2022-05-18 58 views
喺堅尼地城嘅厚和街有好多食肆林立,我地揀咗間好有日本居酒屋風味嘅餐廳,佢叫曜謨串燒居酒屋!除咗喺外面經已好有日本風味之外,入面用咗好多好有日本風味嘅畫作作裝飾,令人有種置身於日本居酒屋嘅感覺。西班牙青椒仔:較日本嘅會大隻啲,食落完全唔辣,青椒嘅味道更為突出。鱈魚乾:鱈魚乾火候控制得宜,仍能食到少少魚肉嘅口感,唔會太乾身,蘸埋美乃滋就更能提昇魚乾嘅味道。燒雞冠:佢哋其中較為特別嘅串燒,口感脆脆,完全食唔到有雞嘅腥味。燒牛脷心:用一條牛脷中間嘅位置,牛味會較濃,再配以厚切,所以口感會更好。燒雞翼:雞翼燒得外脆內嫩,外皮呈完美嘅金黃色,內裡仍然保留滿滿嘅肉汁。燒扇貝:扇貝夠哂大隻,好新鮮,食到扇貝嘅鮮甜味,肉質爽口彈牙,仲有陣陣炭火嘅香味。燒羊肉串:燒得好香口,肉質仍然嫩滑,調味得宜令其無咗羊肉嘅膻味。燒豆腐卜:喺上面加咗秘製醬汁,更加惹味燒白鱔串:白鱔夠哂肥美,其口感夠哂彈牙,外皮非常香脆,令人一食上癮。飯團:兩款口味嘅飯團分別係明太子同埋三文魚,佢哋嘅飯團均都會將外皮燒得香脆,使其口感會更為豐富,而前者有明太子嘅咸鮮味,而後者有三文魚嘅魚鮮味。佢哋仲有提供日本嘅啤酒,食串燒最啱就係飲返杯

燒豆腐卜:喺上面加咗秘製醬汁,更加惹味

佢哋仲有提供日本嘅啤酒,食串燒最啱就係飲返杯啤酒。

甜品:今日係椰子雪糕,上面仲有香甜嘅紅豆,椰子雪糕入面仲有一絲絲嘅椰肉,口感會更豐富之餘,椰子味變得更加香濃。