2024-03-27
.就算係好微小既念頭,如果因為鍾意或者見到件事會帶比人滿足感,而堅持去做,會唔會有大改變呢?🩷.之前聽過讀中大朋友講過中大有間【小念頭】,最近都有挖掘荔枝角區既小店,今次去既餐廳都幾有諗頭,開係工廈,咁難得就去睇睇係點樣。一去到,Sundae就feel到空間好闊落,色調偏暖色調,近門口位仲有smile笑面裝飾☺️有植物,係行小文青+溫馨家具風。見到有廁所,覺得幾驚喜,貫徹去餐廳/cafe都會睇廁所既習慣,順便去睇睇,乾乾淨淨規規矩矩,廁所外面係綠色既裝飾,都係溫馨文青風,都有驚喜。啱好係下午時間,坐係窗口位,真係幾寫意🛋️—————————————————————講返食物,Sundae鍾意食肉,又啱好肚餓,都想睇睇日式嘢整得好唔好食,所以叫左牛仔粒配牛汁金針菇飯,加埋雞軟骨小食,嘢飲係熱鐵觀音。再加埋鐵觀音芝士蛋糕,跟餐加配都只係+$36,性價比算唔錯。牛仔粒飯份量比想像中大,蔥粒蒜片比得好足,有種家常媽媽煮既感覺,蒜片唔係脆果type,Sundae對蒜片冇咩特別,夾左兩三片夾肉食,係幾正既。牛仔粒食到底果陣係多d汁既,吸收左牛汁係最香既,鍾意食肉既人會好開心,飯加左金針菇碎係面都會冇咁乾
—————————————————————
牛仔粒飯份量比想像中大,蔥粒蒜片比得好足,有種家常媽媽煮既感覺,蒜片唔係脆果type,Sundae對蒜片冇咩特別,夾左兩三片夾肉食,係幾正既。牛仔粒食到底果陣係多d汁既,吸收左牛汁係最香既,鍾意食肉既人會好開心,飯加左金針菇碎係面都會冇咁乾身同膩,多層口感。同埋個醬好特別,係少少酸同清新既口感,第一啖配肉好驚豔,同埋仲有大大塊檸檬配埋可以擠汁落牛肉度,細節位Sundae覺得係過到挑剔既自己果關。
蛋糕反而係Sundae更加期待既,因為小念頭係由做蛋糕起家,蛋糕一定有過人之處,臨走前都見到有客人特登黎買生日蛋糕🤭Sundae唔想食太凍既嘢,都唔想食太甜,特登叫左口味清新既鐵觀音芝士蛋糕即起,食完飯再食個蛋糕,都特登想睇睇蛋糕冇咁凍之後keep唔keep到個水準。(溫馨提示:蛋糕都係叫後上會比較好)
送上黎既時候見到有幾粒果凍咁既嘢舖面都覺得幾得意,係有少少入口即溶既口感,唔係果種普通啫喱,個人係鍾意既,係蘋果味,食芝士有d膩既話可以食兩粒中和下。面果層係鬆身既mousse,鐵觀音茶味好濃,甜度會中和陣茶澀味,同埋味道上唔會澀,甜度上Sundae覺得算係中度,未到真係茶味勁濃然後澀果種,如果係鍾意食澀茶味+少甜既朋友建議食另一款🤣或者飲呢度既鐵觀音茶🍵Sundae覺得第二層係最欣賞既,因為擺左都幾耐先食,佢係冇變形依然好實淨,同埋係香濃既;底層係餅底,配埋隔離既硬餅碎好好食🥰硬餅碎都灑左幾多,feel到份量上面係大方既。
另外都有外賣左一份伯爵茶戚風配糖漬蘋果比朋友食,之後都會想黎試試巴斯克蛋糕,有奶蓋既款都幾吸引🤩
總括而言,Sundae覺得呢度係工廈區黎講空間同環境已經有優勝,裝潢同各種細節係唔錯,食物方面feel到係有心機,性價比方面可以做到附近返工一族既飯堂,lunch或者dinner黎呢度同同事朋友傾計食嘢,真係好寫意🥰
—————————————————————
🍱和風煎牛仔粒 配 牛汁金菇飯 | 🩷 hkd 139
(加配 唐揚雞軟骨 hkd 20)
🍰鐵觀音芝士蛋糕 (加配價) | 🩷 hkd 36
(正價 hkd 46)
🩷味道:8/10
🩷新鮮程度:8/10