2022-12-03
天氣凍,突然好想食韓國野 走到公司對面的韓國街,被韓國少男親切的笑容吸引左入去睇門口的餐牌就知呢度食傳統韓國料理, 正店鋪唔算大,就好似韓國當地的傳統小店咁每個座位都好寬敞,坐得舒服韓國料理, 前菜不可缺呢度既前菜都係傳統野, 尤其鐘意個青菜,比較少見但又整得好惹味, 好明顯係店家自製的。 冬天點解要食韓國嘢, 因為有呢d熱辣辣既湯煲囉。 今次點左辣泡菜煲, 滾住咁上枱, 寒氣即消雖然個名叫泡菜鍋,但入邊嘅料都好多除咗大量泡菜,仲有五花腩同豆腐,十分豐富。跟鍋仲有飯跟, 好飽呀 辣味唔算好勁, 仲唔會一味死咸, 用黎撈飯非常正。要讚下個飯, 好煙靭軟熟, 平時少食飯既我都食左好多睇樣就知呢個餃子自家製。 比平時既餃子皮較厚身, 好飽肚。外皮煎到好金黃香脆韓國餃子好健康, 入面有大量蔬菜,粉絲, 味道不濃, 不過跟餃子有個醬汁, 好夾好好味韓國料理又點可以無五花腩鐵板熱住上, 好啱冬天食五花腩烤得好靚, 金黃得黎又有少少焦香好過平時自己去燒多多聲不過略嫌五花腩太薄身,變左有少少硬。 呢度既韓國料理好傳統韓式家庭feel, 成個店鋪既人都係講韓文, 一下走神,以為自己去左韓國旅行呀
走到公司對面的韓國街,被韓國少男親切的笑容吸引左入去
睇門口的餐牌就知呢度食傳統韓國料理, 正
店鋪唔算大,就好似韓國當地的傳統小店咁
每個座位都好寬敞,坐得舒服
韓國料理, 前菜不可缺
泡菜鍋
雖然個名叫泡菜鍋,但入邊嘅料都好多
除咗大量泡菜,仲有五花腩同豆腐,十分豐富。
跟鍋仲有飯跟, 好飽呀
辣味唔算好勁, 仲唔會一味死咸, 用黎撈飯非常正。
要讚下個飯, 好煙靭軟熟, 平時少食飯既我都食左好多
韓國料理又點可以無五花腩
鐵板熱住上, 好啱冬天食
五花腩烤得好靚, 金黃得黎又有少少焦香
好過平時自己去燒多多聲
鐵板五花腩
不過略嫌五花腩太薄身,變左有少少硬。