2022-02-20
最近海防道開咗一間有誠意嘅日式小店,睇到openrice d食物相好靚,我同朋友就被吸引咗來幫襯。由於疫情關係,都係買外賣返屋企慢慢食。餐牌選擇非常多,由壽司、手卷、丼飯、刺身、拉麵到小食,應有盡有,令人眼花繚亂。而重點係,大部份美食都係由店家親自製作,絕非流水作「現成」嘢,真係好有誠意、好有心機。而老闆同店員都非常殷勤熱心,向我哋介紹menu中的招牌菜式,喺嚴冬同疫情下,體驗到一份溫暖嘅人情味。🦀軟殼蟹海鮮卷物配牛油果卷面🥑($68)配BB沙律雞醬「自選海鮮卷物」共有三款海鮮選擇,包括:吉列海蝦、吉列蠔、軟殼蟹。就連卷面配料都有得選擇,我地揀咗軟殼蟹+牛油果的配搭,其餘餡料仲有紫菜、忌廉芝士、青瓜、沙律醬等等,非常豐富,呢個價錢可謂相當抵食。⋄🐷黯然銷魂燒豬仔骨配秘製雞湯日本咖喱飯🥘($60)豬仔骨調味真係一流,醃得惹味,烤得軟腍,配咖喱飯味道都好夾。⋄🐖沖繩島豚軟骨煮配博多黑豚骨稻庭烏冬🍲($65)豚軟骨都係店家特別炮製嘅拿手招牌菜,經多個小時慢煮,肉質變得非常軟嫩,勁入味,真係要大力推介。⋄套餐配前菜·飲品·七色彩雲養顏沙律🥗而家仲推出緊火熱優惠,惠顧滿$100送三文魚刺身,勁正
🦀軟殼蟹海鮮卷物配牛油果卷面🥑($68)
配BB沙律雞醬
⋄
🐷黯然銷魂燒豬仔骨配秘製雞湯日本咖喱飯🥘($60)
⋄
🐖沖繩島豚軟骨煮配博多黑豚骨稻庭烏冬🍲($65)
套餐配前菜·飲品·七色彩雲養顏沙律🥗
而家仲推出緊火熱優惠,惠顧滿$100送三文魚刺身,勁正!