2K
2009-11-07 10 views
6-11-2009想試呢度好耐, 奈何每次經過佢唔係無開門就係無位, 呢日「下場」前終於同朋友嚟了. 大家都叫了 set dinner, 其中一份加了 $20 飲湯 (亦可選沙律) 兼食 dessert; 另一份就齋跟一杯餐飲.餐湯係 potato & leek soup (?), 質地有點稀, 味道較淡, 不過都飲/ 食到粗糙的薯肉, 算啦; garlic toast 薄薄一片, 幾鬆脆, 不過我覺得唔夠味, 感覺一般.主菜「西班牙紅酒汁焗鴨胸伴薯角」屬呢度「名物」, 鴨胸層皮焗得微燶,「走咁 d油」之餘又香脆, 而酒紅色的肉就十分嫩滑 juicy, 帶少少 smoked 味, 配上甜甜哋, 無乜酒香但帶點果香的「紅酒汁」, 又幾好食 On the side 的薯仔亦唔馬虎, 夠香又幾香口, 不過其他的 veggies 就 hea 了 d, 仲有我最憎的青紅椒 餐飲揀了熱咖啡 -- 幾香,「齋」飲味道甘濃, 帶點澀, 可幸酸度唔高; 落 full cream milk 及 brown sugar 後, 就當然易入口又滑了唔少, 都不錯.唔飲咖啡的朋友飲熱 (港式) 奶茶, 色
6-11-2009

唔飲咖啡的朋友飲熱 (港式) 奶茶, 色水好「茶」, 唔知好唔好飲?

甜品可選 apple crumble 或一 slice 自選蛋糕, 為免 apple crumble 要等搞到「下場」遲大到, 都係食餅櫃內的 homemade 朱古力香蕉蛋糕算了, 估唔到又不錯 -- 香蕉落得唔多, 食落亦唔多覺, 但蛋糕係好 moist, 朱古力味香濃, 甜度剛好, 不經不覺好快就「啄」晒了, 滿足.

食物不錯, 小店格局帶點家庭式, 衛生就較差, 成餐飯都有蒼蠅飛來飛去, 仲飛了落我杯水內
, 唯有唔飲吧; 兩位女店員態度友善, 招呼就不錯.

埋單每人約 $80, 唔貴, 雖然整體幾港式, 但「名物」及蛋糕係幾好食, 值得一試的.
樸實不起眼
味道一般, 勝在住家 feel