2019-01-07
聖誕過後第一日工,放工約埋拍檔去食飯,佢話好耐無去過台灣,想食下台灣野,大家都諗起不如食台灣牛肉麵! 咁就約喺尖沙咀金巴利道既地庫鐵牛等!估唔到個門口唔係咁大,落到嚟又別有洞天,樓底高,地方寬敞,檯同檯之間都闊落,餐廳都散發著一陣牛肉味,令人食指大動!餐廳用點心紙型式落單,選擇種類都幾多,有湯麵,乾伴麵,便當,小食等,好多都好吸引落單過後我去左洗手間洗個手,出嚟已經有碗香噴噴,熱辣辣既招牌紅燒牛肉麵已經放左喺度! 份量十足,大大碗! 麵底煙韌有口感,湯底帶點微辣,感覺上唔覺有太多味精!講返重點既牛肉,牛肉看起來堅挺,吃起來柔嫩,牛味十足,醬味道非常入味,牛肉帶點甜味!個湯飲下一啖,飲下又一啖,最後都俾我飲晒拍檔就叫左個紅燒牛筋腩乾伴麵,帶點牛筋既牛肉佢話都幾軟稔,煙韌彈牙既麵條加埋酸菜幾開胃!佢話如果酸菜有得自己添就更理想除左麵食外,我哋點會少得叫返d小食,首先有魚酥皮蛋豆腐,香滑既豆腐同皮蛋配上口感爽脆既魚酥片,比起平時食到既皮蛋豆腐多了一重魚香味!另一小食就係我去台灣必食既逢甲鹽酥雞,薄薄既外皮炸得幾香脆,外面帶點椒鹽既香味,雞肉唔會炸到太乾身! 幾好食!最後一個小食係肉燥小茄子,
個湯飲下一啖,飲下又一啖,最後都俾我飲晒
最後一個小食係肉燥小茄子,茄子幾嫩滑,重點係肉燥幾入味,醬油香味十足,相信用嚟做魯肉飯都會好好味!睇嚟下次要嚟食下便當
最後我哋當然都有叫到飲品,可以坐陣傾下計,我就叫左個芋香珍珠奶茶,芋香味十足,qq有咬口,甜度適中,唔錯!
拍檔就叫左個回甘味十足既冷泡烏龍,佢話茶味清新自然,比平時既烏龍茶更有茶香!
估唔到呢度既台灣美食,質素都唔錯,下次想食台灣野,又多一個選擇!