2019-09-19
今晚約了爸爸到元朗食日本料理,元朗都好多唔同種類既餐廳,爸爸說想食日本菜,所以便黎了呢間食。因為朋友都向我極力推介。門面好光鮮,舖面面積都不少。呢間餐廳有生及熟的日本菜吃,可因應個人口味點選,而且價錢合理。經過一番討論後,決定點一個丼飯,之後再點一些壽司、刺身、小食。食物一下單後,好快便會送上,食物上菜速度好快,而且店員十分有禮,就算我們坐到最入的位置,店員都會常常行來為我們添茶。壽司好滋味,好新鮮點了一客兩件的三文魚壽司$18十分抵吃,味道很好,鮮甜又新鮮。另一客點了兩件的三文魚籽壽司$48超大粒的三文魚籽,晶瑩剔透,粒粒都多汁脆口,用料十分新鮮。正另外仲點了一份三文魚腩刺身,食物跟餐牌中的圖片是一樣咁肥美肉厚,好抵食又好好口感,好正好滿足。餐廳的壽司刺身類都做得十分出色。我們的饅魚丼飯來到,份量都不少呀。大大碟飯,再配以一條又長又肉厚多汁的饅魚,仲有好多蛋絲、紫菜絲拌飯,味道一流。我跟爸爸都好喜歡吃饅魚飯。仲配埋個麵豉湯。小食方面都叫了不少,因為餐牌上的圖片十分吸引,點了一份七味炸雞。熱辣辣的炸雞十分香口多汁,外層灑了少少七味粉,所以吃起來味道帶點點微辣,相當惹味。雞件數目都不少。
門面好光鮮,舖面面積都不少。
壽司好滋味,好新鮮
點了一客兩件的三文魚壽司$18
十分抵吃,味道很好,鮮甜又新鮮。
另一客點了兩件的三文魚籽壽司$48
另外仲點了一份三文魚腩刺身,食物跟餐牌中的圖片是一樣咁肥美肉厚,好抵食又好好口感,好正好滿足。 餐廳的 壽司刺身類都做得十分出色。
我們的饅魚丼飯來到,份量都不少呀。大大碟飯,再配以一條又長又肉厚多汁的饅魚,仲有好多蛋絲、紫菜絲拌飯,味道一流。我跟爸爸都好喜歡吃饅魚飯。 仲配埋個麵豉湯。
另外點了一份兩串的煙肉帶子串燒,帶子完全吸入了煙肉的油香,令帶子咬起來又嫩滑又多肉汁,味道一流。中間仲有粒車厘茄可以清新一下味蕾。串燒味道唔錯。
是晚每款食物都做得相當出色,好滿足。下次必定會再來再食。