2022-05-21
今個月見到街市,超市都買緊松葉蟹,心思思想食番隻。收到朋友信息,話這呢間酒樓做緊298元一隻,堂食外賣都得,咁我就去酒樓食,可以乾手淨腳。平日晚市都有好多客。坐底即落單,松葉蟹一隻。之後再睇下餐單加其他菜式。我哋得兩個人,今次係為咗食蟹先嚟,所以唔會叫太多嘢食。最後決定每人叫個燉湯,加多個漁香海鮮燒豆腐。燉湯先上,羊肚茵燉螺頭。湯夠熱,羊肚茵散出淡淡香氣,湯內都有好多料,螺頭切成片狀,燉完都冇咩味。成個湯唔會好鹹,味道剛剛好。飲完湯,漁香海鮮燒豆腐送到。煲仔上,成煲料都熱辣辣,豆腐皮薄內嫩,吸滿醬汁好好食,汁有少少辣,夠惹味。海鮮有珊瑚蚌、蝦、帶子,樣樣都爽口鮮味。食食吓,主角上場,大大隻橙紅色的松葉蟹放係一隻大碟上上檯。蟹鉗、蟹腳、蟹身呈現眼前。打開蟹蓋,一大埋墨綠色嘅蟹膏呈現眼前,用匙羹挖出來食,食極都仲有。蟹鉗大塊肉,肉質鮮甜中又有些鹹味,食得出係海水味呀。蟹腳都唔差,一樣有好多肉。呢種蟹個殼本來好易剪開,不過酒樓把較剪鈍鈍哋,要俾D耐性先得。食完隻蟹好滿足。唔駛煮唔駛洗,有靚蟹食,真係唔錯。呢間酒樓嘢食幾好,只係服務差少少,不過為左食就包容下。