2020-03-11 119 views
今日嚟到坑口站,見到呢間新開嘅海鮮丼餐廳。咁就黎試吓啦。一入到去就見到成間餐廳都係好日本式嘅裝修,最開心嘅係見到佢係半開放式廚房。可以好容易咁見到餐廳嘅食物處理方法,食得最夠安心。係呢個時期係好重要㗎。話明叫咗係海丼街,咁就一定要試吓佢嘅海鮮檔啦。聽聞呢度最出名嘅就係佢嘅海寶丼同埋佢嘅吞拿魚丼。咁就試吓佢啦。每個丼都會跟一個少矮瓜為前菜,食落都幾好味,唔會太鹹,質地又唔會太林。講返主菜,海寶丼主要係有雪蟹肉,海膽,同甜蝦為海鮮。味道方面其實海鮮嘅咪已經好鮮甜,如果唔夠未嘅話,每個餐都有跟啲醋啫喱,可以將啲醋啫喱加落個飯度,教酸少少個味道。有咗呢啲啫喱,客人就可以隨着自己嘅口味調教海鮮丼嘅味道, 10分貼心。我哋亦都叫咗吞拿魚牛油果芝麻丼。如果食過夏威夷嘅poke飯,就會覺得味道好似。唔好以為夏威夷poke飯好易整,要整得好味首先吞拿魚要夠先。而呢一個飯對我來講真係整得好好味,亦即係話吞拿魚好新鮮,同埋好夠肥,好creamy,食落好有滿足感。海鮮檔特別嘅地方,就係食到最尾職員會叫你加返佢嘅特製「魚介出汁」落個飯度,然後做個泡飯嚟食。海寶檔嘅泡飯食落真係好唔同口味,佢個特製魚湯鮮味10分重

海鮮檔特別嘅地方,就係食到最尾職員會叫你加返佢嘅特製「魚介出汁」落個飯度,然後做個泡飯嚟食。海寶檔嘅泡飯食落真係好唔同口味,佢個特製魚湯鮮味10分重,而且好香魚味。加落個海鮮飯度,就更加迫左啲蟹嘅鮮味出嚟,令到個湯更加好飲。10分推介。

除此之外,我哋又叫咗個芝麻醬豆腐沙律,沙律份量10分之多。而且沙律菜都10分新鮮,係食海鮮丼之前食佢就10分開胃。

另外口痕都叫咗個薑蔥三文魚,三文魚油味10分重,加埋啲薑蔥調和返就係一個好好嘅小食。

總括而言,你間新開嘅海丼街好值得推介。無論係烹調,食材,服務同埋地方都做得好唔錯。下次等我嚟試吓佢另外出名嘅天婦羅丼啦。