2019-08-17 168 views
2019年8月15日 星期四難得今日同女朋友出去尖沙咀揀婚紗相,揀完一輪覺得肚餓又想食牛扒,女朋友話尖沙咀有一間熱石牛扒好似唔錯,就拉我去試吓位置雖然唔太明顯,因為唔係主要街道,不過都唔算太難搵,沿途仲有指示入到去坐低左就見到牆上面有咁大幅畫,清晰指示左牛嘅唔同部位叫咩名,唔睇真係唔知道原來牛有咁多個唔同嘅部位牛肋間隔膜等左冇幾耐食物就送到,首先係我叫嘅牛肋間隔膜,有兩塊,仲要幾厚下,店員話可以自己決定熟嘅程度,一開始送上嚟嘅時候只有一成熟,我決定切開一嚿嚿燒到大約三至四成左右。食落去嘅時候好有咬口,充滿牛肉味,筋位唔算太多板腱女朋友點嘅板腱位置肉質較腍,容易切開,比較香口,不過筋位多過牛肋間隔膜,感覺上兩款都唔差成個套餐可以揀飯、意粉或者薯蓉,仲可以任添,一定食得飽。下次試吓黑毛和牛先
2019年8月15日 星期四

2019-08-15
$140 (Lunch)