2018-07-20 48 views
友人係呢頭返工, 佢約我係附近食晚飯話要介紹一間正嘅越南食店比我, 嘅然佢咁有誠意, 我又點可以拒絕呢?!佢講嘅係呢間酒店內嘅Food Court, 而呢一間店就係其中一間食店, 綜觀都真係幾多人幫襯搵好位就去落柯打, 食物選擇有湯粉, 撈檬, 飯, 輕食類及飲品, 湯粉類份量可選普通/加大版呢碗生牛肉湯粉, 一碗有齊多樣牛部份, 樣樣都有D, 包括美國安格斯牛肉, 牛坑腩, 牛栢葉, 牛筋及牛丸!  配埋香葉, 芽菜, 辣椒粒及青檸, 趁湯熱時倒埋落去, 增加香味!  啖湯清得黎飲落滿滿牛香味!美國安格斯牛肉食落口感嫩滑又有牛肉味; 牛坑腩煮得腍而入味; 而個金邊粉幼滑可口, 呢碗大碗份量果然好夠份量, 足夠二人分享, 下次可以叫返個普通版就OK啦!我呢碗係生牛肉牛栢葉湯粉, 普通份量版, 其實都比起其他店舖食嘅份量為多!  有埋個芝麻醬用黎點牛肉食(?)  唔理啦, 我當係啦!  趁熱湯快D浸下D生牛肉, 食落半生熟時口感超嫩滑, 再飲啖湯, 食"住"湯粉, 感覺唔錯; 唯覺得D牛栢葉切得過幼細, 食起黎無咩口感!本來想叫個蝦米卷, 可惜賣晒, 轉叫呢客素菜米卷, 一客四舊, 整體

生牛肉湯粉

生牛肉牛栢葉湯粉

本來想叫個蝦米卷, 可惜賣晒, 轉叫呢客素菜米卷, 一客四舊, 整體賣相幾吸引!  米卷"身型"唔的式, 軟中帶韌嘅外皮包住爽口生菜, 蘿蔔絲, 青瓜條及濱海, 點少少酸汁一齊食, 多種口感, 夏天食呢D感覺幾清新!
素菜米卷

無點到鷄絲湯河就叫左呢個鷄絲沙律, 材料有沙律菜, 生菜, 蘿蔔絲, 蕃茄仔, 鷄絲及粉皮條, 又係滿滿感覺!  加埋酸汁撈均一齊食, 又係清新無比, 唯獨鷄絲質感比較嚡口!
鷄絲沙律

飲品方面叫左青檸七喜及椰青, 喜歡佢呢個椰青夠晒凍, 飲落清甜透心, 食埋D椰肉就仲滿足!

唯然係坐落於food court, 但環境衛生都唔錯, 唯獨要自己搵位及拎食物, 不過食到好味食物應該都唔會介意嘅!
Type of Meal
Dinner