2017-08-29 2209 views
想食私房菜, 通常都會多幾個飯友一齊食, 今次少少地2個人就上左去呢間私房菜早已預備好餐單, 名為"精心配"2人餐($338/位)呢3款精美頭盤, 材料都係有益健康: 有機沙律菜伴芝麻醬, 顏色吸引, 口感爽脆既沙律菜配以微辛辣既芝麻醬, 夠醒神; 涼伴黑木耳, 爽脆口感; 紫薯配鮮淮山, 紫白小方粒灑上花生碎粒, 增加香味之餘亦能提升味道!另一款既小食係呢個賣相吸引既茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子, 流心蛋黃汁上有少少黑魚子醬, 侍應提議先食隻蛋先, 軟滑流心蛋食到少少煙燻香味; 跟住到個厚切茄子, 泡油到外皮脆口, 內裏仍然保持嫩滑, 個醬汁濃味之餘亦好惹味, 配搭淡口既茄子食係好岩數!跟住到我最喜愛既燉湯出場, 原盅燉姬松茸淮山甘荀黑毛豚肉湯 (位上), 一放底係枱上已經聞到香味, 原盅上見到材料豐富, 包括姬松茸, 淮山, 甘荀黑,毛豚肉, 仲有螺片, 啖湯味道清甜唔油膩, 熱辣辣飲完感覺好舒服!名字好靚既蝦球水芙蓉, 原來係鮮蝦球係滑滑水蛋上, 蝦球爽口, 水蛋蒸得滑口, 就咁食都可以, 食到蛋香味!肉類出場啦, 夏天最岩以生果入饌, 呢味士多啤梨豚肉伴草莓就正正係咁, 肥瘦

早已預備好餐單, 名為"精心配"2人餐($338/位)

有機沙律菜伴芝麻醬, 涼伴黑木耳, 紫薯配鮮淮山

茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子

原盅燉姬松茸淮山甘荀黑毛豚肉湯

蝦球水芙蓉

肉類出場啦, 夏天最岩以生果入饌, 呢味士多啤梨豚肉伴草莓就正正係咁, 肥瘦適中既豚肉配以味道酸甜既士多啤梨醬汁, 底層伴以香脆窩巴, 口感上軟下脆, 幾特別的一味餸!
士多啤梨豚肉伴草莓

侍應推介呢款蒜香極佳級PRIME牛仔柳 ($60), 牛仔柳切成片狀, 入口幾嫩滑, 配以大量炸香既蒜片, 但被惹味醬汁整"淋"左, 如果唔係會更好食!
蒜香極佳級PRIME牛仔柳

食完肉類, 點都要食返D菜均衡下既, 呢客米王湯浸碧綠溫室菜苗, 以米水底煮成個湯底, 飲落有米香, 質感似飲緊忌廉湯般滑身, 而個菜苗色質嫩綠, 食起黎鮮嫩及甜, 感覺清新!
米王湯浸碧綠溫室菜苗

確實需要點飯氣, 呢客荷香蒜蓉海斑片原籠蒸鴛鴦飯, 滑身蒜蓉海斑片放係紅白米上一齊蒸, 籠內有塊荷葉墊底, 飯粒索晒佢既荷香味, 配以海斑片一齊食都好岩口味, 而且一客份量都唔少, 兩個人確係需要點"食力"去完成!
荷香蒜蓉海斑片原籠蒸鴛鴦飯

最後以呢個精心甜鮮果匯拼作為呢餐既完滿句號, 火龍果, 菠蘿及西瓜切成粒狀, 粒粒都甜美多汁, 用叉吉住食都幾過癮!
精心甜鮮果匯拼

總括黎講呢餐私房菜無論食物配搭及餐單設計都看得出有心思, 由淡轉濃再由濃變淡, 層次味道有所轉變, 令人"食力"得以繼續, 腰胃吋數增加多少少都無所謂啦~
Type of Meal
Dinner