2017-11-11 39 views
朋友介紹有間喺花園街近界限街,食大頭蝦菜式嘅舖頭,揸車都好方便,因為呢度相對旺角靜,附近都有好多咪錶位,店外裝修以藍白色為主,喺呢條街都幾突出幾鮮明,而且睇到水族箱入面全部都有大頭蝦,隻隻都好生猛!餐牌頭版主要係大頭蝦鍋,有好多味道選擇,而我地揀咗胡椒蝦,醉雞卷,麻辣臭豆腐黑椒牛肋骨,大腸面線,麻辣雲耳。店員隨即就係水族箱內將啲大蝦逐隻撈起,跳跳扎,就拎入廚房lu。先上嘅係冷盤醉雞卷同麻辣雲耳,聞到好濃厚的花雕味,仲有鼓寒氣添,雞肉入晒味,而且仲係雞髀肉,慢慢品嘗就會越食越香花雕酒味,而雲耳夠新鮮夠爽口,幾醒神。麻辣臭豆腐,呢個鍋味道似曾相識,內裏有凍豆腐豬紅等,臭豆腐配合埋呢個麻辣湯,其實真係好啱重口味嘅我。跟住就嚟主角上枱了,大蝦烈陣排好,整隻外殼已經沾上胡椒汁,超級香,蝦頭膏勁正,因為熟度啱啱好,肉質極嫩滑,估計火喉控制非常講究,呢個蝦果然無介紹錯。黑椒牛肋骨入味得非常,其實又係白飯嘅好拍擋。奈何叫咗大腸面線,只好講好食過台灣阿x,可能因為其他餸都比較濃味,但依然食到面線同大腸保持應有水準。呢度嘅蝦肉鮮味十足,仲有咁多款煮法,有機會下次又可以試下其他味。
而且睇到水族箱入面全部都有大頭蝦,隻隻都好生猛!

黑椒牛肋骨,大腸面線,麻辣雲耳。

黑椒牛肋骨入味得非常,其實又係白飯嘅好拍擋。