2024-01-29
去到銅鑼灣嘅時候,朋友拖我去咗一間好得意嘅飯店。嗰度裝修得有啲復古,但係感覺一啲都唔過時。我地叫咗三款推介菜,每樣都各有千秋,真係惹味到不得了!頭盤嘅「新新燒鵝皇」真係掂晒,皮脆滋滋,脆緊爽口嘅感覺加上肉質滑溜,令我停唔到口🍗。而個酸梅醬嘅味道,就係個perfect match,咸香中帶點酸甜,啖啖肉都令人回味無窮。之後嗰碟「避風塘炒蝦」嘞,簡直正到爆炸!蝦炒得啱啱好,跟D餸嘅香味包裹住攞命蝦膏,每一啖都鮮香彈牙,啖啖精彩,邊食邊讚嘆嘅好嘢😋!最後來個「瑤柱蛋白海皇炒飯」,佢個香口感覺真係正。瑤柱嘅味微咸,但咬落去卻爽口入味,配合上呢扣濕潤嘅蛋白,仲得意過一舊舊布丁,每一粒飯粒都飽滿彈性,真係炒飯中嘅一道亮麗風景。簡單嚟講,係呢間嗰幾樣菜式都實惠,份量足夠,我覺得食得好滿足,順帶一提,仲覺得好飽,食得開心啲,生活就多啲色彩嘞👍!