2019-03-06
今晚約了兩位朋友一齊打邊爐今次約朋友到了荃灣分店,地理位置超方便跟其他分店一樣,都是古式古香,極為中式的裝潢餐牌都是一樣的都一樣有超多種類食物可選當然一開始先點選鍋底我們點選了酸菜白肉鍋我都是第一次吃呢款口味沒想到好新奇又十分惹味因為酸菜酸酸的,令整個湯底都好開胃,食物放下去烹煮後,都會有微酸醒胃之感,令我會不禁愈食愈開胃,愈食愈想食而且酸味令肉都變得少了油膩除外,窩內已配有白肉。白肉薄身,而且份量都不少鍋內仲有大量蕃茄,十分足料仲有大量QQ寬條麵QQ彈彈的,而且又吸入了酸菜的香味超開胃超滿足點呢個鍋,仲會有一份酸菜、白肉附上可以作添加打邊爐當然一定會點水餃、雲吞好喜歡這裡的水餃、雲吞因為又大粒又足料入面有原隻鮮蝦,又彈牙又爽口好正而且經過長時間烹煮,皮都不會爆及發漲手工丸類由於跟朋友每款都想試一下,所以點了一個拼盤共有6款不同丸類,款款2粒。岩曬有選擇困難症既人粒粒丸都好爽口彈牙,而且香味十足其實我款款都好鍾意食肉質好靚,肥瘦分明豬肉切得薄薄的,一放下鍋子裡煮幾煮,便已熟透豬肉吃起來好香,好滋味千層凍豆腐特別之處是一層又一層既豆腐可以緊緊鎖著湯汁十分惹味咬起來又彈又滑。最緊要係超吸湯
今次約朋友到了荃灣分店,地理位置超方便 跟其他分店一樣,都是古式古香,極為中式的裝潢 餐牌都是一樣的
都一樣有超多種類食物可選
當然一開始先點選鍋底
我都是第一次吃呢款口味
沒想到好新奇又十分惹味
鍋內仲有大量蕃茄,十分足料
點呢個鍋,仲會有一份酸菜、白肉附上
可以作添加
好喜歡這裡的水餃、雲吞
因為又大粒又足料
入面有原隻鮮蝦,又彈牙又爽口好正
而且經過長時間烹煮,皮都不會爆及發漲
由於跟朋友每款都想試一下,所以點了一個拼盤
共有6款不同丸類,款款2粒。岩曬有選擇困難症既人
粒粒丸都好爽口彈牙,而且香味十足
其實我款款都好鍾意食
豬肉切得薄薄的,一放下鍋子裡煮幾煮,便已熟透
豬肉吃起來好香,好滋味
特別之處是一層又一層既豆腐可以緊緊鎖著湯汁十分惹味咬起來又彈又滑。最緊要係超吸湯汁,超多汁。所以吃時要小心熱
朋友說好少會在火鍋店有得點選冰菜
所以今次選了來吃
冰菜外表好特別,因為葉上好多小水點,好可愛好多露珠似的
之後煮過後,都是會看到好多小水點依附在葉上,好有趣
冰菜吃起來較為爽口,有質感,口感幾特別,不錯的
跟朋友打邊爐,邊食邊傾,是最開心的事