2022-10-02 358 views
2口子游完水口痕要搵小食食吓,係佐敦搵到間叫「一豆花」嘅鋪頭,主打賣豆腐花再加小食(魚蛋燒賣腸粉only)。眼見鋪頭成間平民小店,見到餐牌上嘅豆腐花款式有成10款,我地就叫左「薏米銀杏豆腐花」同「芒果豆腐花」再加左份「腸粉」😋。個「芒果豆腐花」一定係叫凍食,我之前食過熱豆腐花加芒果🥭,好難食😖!今次凍食就符合預期,不過要讚嘅係,芒果肉🥭唔係得幾粒,係成碗都係,撈勻左後每啖都有豆花同芒果肉!😚至於「薏米銀杏豆腐花」就熱食,依間一豆花嘅豆腐花熱係好滑流,好似啫喱咁!再加上薏米銀杏係絕配,薏米銀杏都有好多,食到最後都淨左好多薏米!腸粉方面同就無咩特別,只要多醬汁就一定好味😋!評分方面,總分5分會有3.5分,重點係豆腐花夠滑,配料足夠!

腸粉方面同就無咩特別,只要多醬汁就一定好味😋!

薏米銀杏豆腐花
芒果豆腐花
腸粉
2022-09-29
$25 (Tea)
薏米銀杏豆腐花
芒果豆腐花