2022-11-22
聽到怡紅院個名大家會諗到咩?話說今晚同同事放工去左蘭桂芳影相,影影下路過哩間名字叫怡紅院既地方,正當我地影多幾張相既時候大門打開了,原來裡面是間兩層高既火鍋店,我同同事都好好奇,於是入去晚膳之餘,一邊研究裝潢,裡面都充滿住國式古香味,以紅色木製工藝為主,而哩度有咩食物款式係要睇賣身契內容先知,仲有本怡紅寶鑑,原來係本飲品菜單,真係好攪笑特別。小二捧住個九宮調味料盤到我地枱,叫我地任意取。火鍋食物大概10分鐘左右就逐一上枱,湯底我地選左酒綠皮蛋芫荽山和咸酸菜胡椒豬肚,哩度湯底單選同雙配都係比同一個價錢,我地當然選同價鴛鴦湯底啦。點左咩食物👇👇👇黑色牛栢葉:新鮮牛柏葉原來黑色,係牛既第3個胃,面層佈滿小點,餐廳將佢片開為一片片薄身,口感比較硬身爽口。自家製黑松露蟹肉餃:每粒水餃都漲卜卜,滾熟咬開黑松露既味道四溢,口感美味,裡面既醬汁豐富。邪流丸:新鮮手打牛丸,唔需要滾太耐,佢唔似一般丸類會漲起,一咬落芝士醬便爆出,但味道唔會搶過牛肉既味,幾特別。澳洲和牛粒:大大粒,叫左半份都有成十粒一碟,低食。西班牙黑毛豬肉片:薄身帶點厚徑,食落啖啖肉,脂肪位置爽滑,果然唔同一般既豬肉片。我地仲叫左生菜、
小二捧住個九宮調味料盤到我地枱,叫我地任意取。
點左咩食物👇👇👇
澳洲和牛粒:大大粒,叫左半份都有成十粒一碟,低食。
我地仲叫左生菜、波菜、豆腐,波菜嫩滑,份量又多,我同同事都好鍾意食。
怡紅寶鑑裡面有好多款雞尾酒飲品,同事話想同我飲返杯,我地叫左杯Yhy Spirtz, 飲落酸酸甜甜,自己加入岩自己份量既桂花酒,中西合壁,幾特別。