2023-09-04 2538 views
今日同男朋友慶祝,揀咗呢間食fine dining嘅餐廳, 呢間餐廳喺灣仔,一出𨋢見到餐廳,就已經感覺超有氣氛,佢嘅裝修相當有格調😍值得一讚嘅,就係佢所選用嘅食材全部都係made in Hong Kong, 連所用嘅醬汁嘅材料都係黎自本地,呢個理念真係好有意思❤️我哋揀咗食三道菜嘅午餐Menu店員會先上麵包同餐前小食,佢用嚟查麵包嘅醬都係自家用欖菜製嘅,相當美味😋前菜:原種蕃茄沙律•有機小蕃茄 • 蕃茄清湯呢個沙律,食落去相當之Fresh! 蕃茄當然夠新鮮,咬落去好爽口,有一種清新既口感🥰是日餐湯 •甜玉米濃湯 •煙熏洋蔥奶油 •雲南火腿一擺上台你已經俾佢嘅擺盤驚艷,店員為你慢慢淋上甜玉米濃湯,香氣亦都隨之散發出來🤗是日海鮮 •蔬菜絲 •腰豆 •梅菜白酒奶油醬汁 •黑蒜今日嘅海鮮係鮫魚,呢種真係好本地嘅一種魚,但係廚師嘅功力實在太犀利,煎到佢皮脆肉嫩,最特別嘅係佢喺醬汁上面,再噴上竹葉青呢種咁本土味道嘅酒,又玩味之餘亦都增添左佢嘅香氣❤️乳鴿•甘蔗糖漿 •紅薯藥 •紅菜頭 •八珍甜醋醬汁平時食乳鴿就食得多,咁滑嫩嘅乳鴿真係第一次食,再加上佢嘅fusion八珍甜醋食,別有一番風味🤤水果撻 •

我哋揀咗食三道菜嘅午餐Menu

前菜:
原種蕃茄沙律•有機小蕃茄 • 蕃茄清湯

是日餐湯 •甜玉米濃湯 •煙熏洋蔥奶油 •雲南火腿

是日海鮮 •蔬菜絲 •腰豆 •梅菜白酒奶油醬汁 •黑蒜

乳鴿•甘蔗糖漿 •紅薯藥 •紅菜頭 •八珍甜醋醬汁

水果撻 •當季水果 •玫瑰啫喱•山竹石榴雪葩•榛子
層次分明,生果全部都好甜,而個雪葩就清新又帶點酸甜,一齊食更加好味😋

印度香料雞蛋仔.花生奶油•煉奶意式雪糕
呢間餐廳果然好有港式風味,甜品連雞蛋仔都有,但點知雞蛋仔咁簡單,佢會配印度香料,再加埋花生煉奶,為香脆嘅雞蛋仔增加咗層次😝
2023-08-31
Type of Meal