2019-10-31 629 views
小店既牛肉麵有酸菜,一塊蘿蔔,半隻滷雞蛋,4片牛展。當然要有酸菜先稱得上一碗合格既台灣牛肉麵。一碗招牌紅燒牛肉麵,一碗招牌紅燒牛肉蕎麥麵。紅燒湯底(辣),濃郁一啲唔油膩,我都相信係冇落味精,真材實料,因為飲晒啲湯之後都冇覺得口渴。蕎麥麵比較粗身,食到有麥味,估唔到蕎麥麵都配搭得到台灣風味。欣賞小店的辣,唔係落辣椒油或者醬去配搭,而係用花椒去烹調,唔會令湯底多油,辣味真係滲入湯中,不過辣度唔強烈,老闆娘仲另外比多一碗充滿花椒嘅湯底。老闆娘有禮貌而且又有笑容,睇其他飲食文章知道老闆娘曾經係台灣留學,學習過台灣廚藝,暫時係我係食過最有台灣味道既牛肉麵,亦都係我最滿意。由於係小店,人手唔會太多,大家要耐心等候。
一碗招牌紅燒牛肉麵,一碗招牌紅燒牛肉蕎麥麵。

由於係小店,人手唔會太多,大家要耐心等候。
2019-10-30
$60 (Lunch)
  • 招牌紅燒牛肉蕎麥麵