2024-08-01
好耐冇同過屋企人食晏,今日約咗佢去銅鑼灣嘅去滾~~~一入到嚟滿滿嘅香港情懷,霓虹燈招牌、壁畫畫上着旗袍嘅女性、鳥籠等等,好有舊時香港嘅氣氛,好適合打卡📸~~~睇吓餐牌,原來呢度晚市做火鍋,午市做套餐🍴每份湯麵或飯套餐都配有四款涼拌小菜,今次店家提供萵筍片、海帶、木耳同西瓜小片,睇得出係店家精心挑選用作夏日小菜☀️~~~萵筍片好爽口,好開胃;海帶加咗蒜蓉同白芝麻,好適合夏天清熱氣;木耳加咗少少辣油,好惹味;西瓜雖然細塊,但好清甜~~~⭐️牛魔王濃湯麵集牛嘅各大部位於一麵,有牛肚、牛筋、牛腱、牛坑腩,啱晒啲有選擇困難症嘅人~~~牛肚夠軟,牛筋略帶彈牙,牛腱嫩滑唔韌,而且比較厚身,好有口感~~~呢度嘅粗麵相對嚟講,煮得比較腍,但能充分吸收到湯嘅香味~~~⭐️紅燒牛崩砂腩濃湯麵揀咗幼麵,麵條好滑,好吸收到湯底嘅味道~~~牛坑腩雖然相對牛腩脂肪較少,但唔會太靭,而且有好濃郁嘅牛味~~~呢度牛嘅份量好多,食完真係好飽🫠~~~溫馨提示:唔鍾意加芫荽嘅朋友,記得落單前同店員講聲❗️唔好好似我咁,要慢慢挑走啲芫荽🌿🥲
⭐️牛魔王濃湯麵
~~~
呢度嘅粗麵相對嚟講,煮得比較腍,但能充分吸收到湯嘅香味
⭐️紅燒牛崩砂腩濃湯麵
揀咗幼麵,麵條好滑,好吸收到湯底嘅味道
~~~
牛坑腩雖然相對牛腩脂肪較少,但唔會太靭,而且有好濃郁嘅牛味
~~~
呢度牛嘅份量好多,食完真係好飽🫠