2012-07-18 688 views
欠朋友一個人情,聽講近排係黃油蟹季,於是決定請食黃油作回報!實情本小姐的蟹知識只得半桶水,要去揀蟹真係頭都大......好彩唔記得响邊度睇到話永利威會教人揀,又响港島近近地,於是就直搗上環。去到有個哥仔熱心推介,仲認真教我整蟹,原來蒸黃油要先將隻蟹灌醉,想到我將要借醉行兇,就覺得好好笑!如是者,我買埋支花雕(隨後發現原來佢哋係老字號釀酒,失敬失敬!)本想影幾張整蟹過程,可惜我雞手鴨腳顧唔掂啦!講返0個兩隻黃油蟹先,OMG,真係隔左個幾星期,諗返起都仲想食囉我同朋友堅係一邊開蟹,一邊讚美,好漂亮的橙黃橙紅,蟹香令我哋失去理性咁滯有固態有咬口煙韌嘅羔、有軟綿綿好似鵝肝咁嘅羔、仲有傳說中的黃油,啲黃油係走到去蟹爪度咖!成隻蟹都好靚,令我哋好似少女咁吱吱喳喳~同朋友嘆完兩隻蟹,感覺好似重回純真年代咁,因為好食嘅野而興奮莫名,亂噪亂嘩,如果畀隔離屋見到可能以為我哋飲大咗

本想影幾張整蟹過程,可惜我雞手鴨腳顧唔掂啦!

滿滿的橙黃色~
黃油呀~黃油~