2017-10-20
係上年12月開嘅Bizou,有時候經過見環境舒服都想試下。由門口行入,有開放式坐位,啱哂happy hour時段嘅客人,無咁拘謹,室內以深啡色傢俱、天然木材做裝飾,為餐廳提供放鬆嘅氛圍。晚餐係FeedMe Guru網站訂枱,餐廳有兩個不過配搭及價錢的Menu選擇,餐廳就以素食及肉食兩款,價格由$316-385,也有頭盤、主菜及甜品,係餐廳可以再揀想食咩菜式。坐低一陣,店員送上清水同暖暖法包〜薄荷墨西哥辣椒 羽衣甘藍凱撒沙律 配烤麵包屑, 意大利綿羊芝士及緣辣椒Mint Jalapeno Kale Caesar with Toasted Bread Crumbs, with Toasted Bread Crumbs, Pecorino Cheese and Green Chili我揀嘅素食Menu,先有一份豐富沙律頭盤,有多種材料配搭,都切成幼條,沙律中有芝士同辣椒,吃到的味道上也很充足,一口就可以食都所有食材,而且可以斯斯文文咁食,保持女生的形象〜 蘆筍沙拉 烤紅蔥, 煙肉粒, 香檸油醋Asparagus Salad Roasted Shallots, Bacon Lardons, L
坐低一陣,店員送上清水同暖暖法包〜
蘆筍沙拉 烤紅蔥, 煙肉粒, 香檸油醋
Asparagus Salad Roasted Shallots, Bacon Lardons, Lemon Vinaigrette
另一份沙律用了香檸油醋汁,沙律菜像一個個碗載煙肉粒及其他配料,清新健康十分開胃。
美國USDA 肉眼扒 黑松露焗薯, 青豆, 香草檸檬汁
USDA Beef Ribeye Black Summer Truffle Potato Gratin, Green Beans, Gremolata
食材肉質好,簡單調味就能煮岀一道美味菜式,火候的控制就要看廚師的功架,而這份菜式就是完美的融合。
配以黑松露焗薯,是將薯仔切片後加上芝士及黑松露,香氣足以令人垂涎三尺〜外層焦香脆口,中央粉嫩處於半生熟的狀態,帶岀獨特風味。
美國USDA 肉眼扒
白汁紐紋粉配西蘭花, 巴馬芝士
Casarecce Alla Alfredo, Broccoli, Parmesan Cheese
近期留意著手作的意粉,是外國家家戶戶的嫲嫲都會做的,是不少人的回憶。今次是我第一次嚐到這種意粉,比通粉和意粉可帶著更多的醬汁,吃下時更加一體。
白汁紐紋粉配西蘭花, 巴馬芝士
朱古力流心蛋糕 配菠蘿, 雲尼拿雪糕
Chocolate Lave, Spiced Pineapple, Vanilla Ice Cream
最後有期待的流心蛋糕,份量也挺大的,切開時,朱古力就流岀,可可味濃甜度不高,雪糕及菠蘿可以平衡口味,是個滿心歡喜的完結。
朱古力流心蛋糕 配菠蘿, 雲尼拿雪糕
對我然而,
甜品不是必須品,
而是我們生活中追求的,
也令人留下美好回憶。
今次嚐到的菜式口味也較濃郁,帶有美式風格,客員也十分親切,服務上也會介紹一下餐廳及菜式。我喜歡一些感覺溫暖的餐廳環境,可以同好友𣈱談,渡過歡樂的晚上,令每次的聚會滿載回憶,那下次就想再到訪。
至11月7號, 係Pacific Place 同商場裏面20間餐廳合作,分別設計特別的餐牌,食物也特別一些,也有不同的優惠非常吸引喔,詳情入去FeedMe Guru 睇下!另外,餐廳星期一至日4:00-7:00都係happy hour有buy 1 get 1 free之餘,仲有小食送!時間上咁早開始,下次會嚟試下〜
Bizou American Brasserie Bizou Hong Kong
地址: 金鐘 金鐘道88號太古廣場1樓132號舖
電話: 28710775