2024-04-15
今日我就去咗中環一間食西班牙菜嘅餐廳《Monmono 》lunch set🍴有chef’s special+starter+main,連我媽咪都話正😋先同大家介紹一下佢哋嘅starter ——Chorizo Bikini Sandwiches🥪用上西班牙辣肉腸同水牛芝士🧀再配上墨西哥辣椒醬,一口咬落去,辣肉腸嘅香辣味同芝士嘅濃郁味道,簡直係絕配!仲有啲微微辣嘅味道,令人嘴唇癢癢,真係好開胃🔥另一款starter— Tuna Tostada🌮酥脆嘅玉米脆片上面鋪滿新鮮吞拿魚,加埋新鮮蔬菜🥬同香濃嘅醬汁,一口咬落去,吞拿魚🐟嘅鮮味同脆片嘅口感完美結合,真係好美味😚Main就係Pita Pizza🍕薄脆嘅皮上面鋪滿新鮮蘑菇同松露,再加埋洋蔥同水牛芝士,滋味濃郁🥴松露嘅香氣瀰漫開嚟,真係令人垂涎三尺!每一口都好有層次感🎆仲有Seafood Paella都好正👯♀️大蝦、蜆、魷魚同青口搭配上濃郁嘅西班牙海鮮飯,仲有蒜頭蛋黃醬,一入口就有陣陣海鮮🦐嘅鮮甜味,每一粒飯都飽滿咬勁,真係令人食到發出讚嘆聲👏🏻