2022-11-26 1573 views
本身因為母親大人係潮州人,所以都好喜歡食滷水😋~而我最鍾意食滷鵝,但通常都好貴咁🤑...趁今日收工好早,就去試一下~貪心嘅我,當然要揀鵝片拼豆腐啦🦆~佢仲會包一個飯或麵,同埋一個小食~佢哋嘅鵝肉用正宗獅頭鵝,所以難免比較貴~但係獅頭鵝比較大亦比較厚肉,食起嚟亦比較香~雖然層片比較厚,但係鵝油嘅油脂真係好香🤤~而且有油脂嘅滋養,鵝肉先唔會太老太柴~不過無論如何,鵝肉都無可能係好嫩滑哥種,有啲咬口先係正常~而我覺得只要軟熟,而且無渣都係非常唔錯👍~佢嘅下面仲有啲豆腐,個人覺得可能滷得唔夠耐,所以唔太入味~不過好在碟度都有啲滷水汁,再點下就夠味~豆腐都幾滑,亦可能因為咁所以唔可以滷太耐~而個鵝油撈麵亦都係好香🍜~佢嘅擺盤方式令到件事好賞心悅目📸~不過因為咁,所以令到部份麵黐埋一齊,需要多啲時間拆返開~但總括而言我都覺得好食嘅,亦都想試下佢個湯麵~呢間店的確令滷水呢件事年輕化~靚嘅擺盤加埋比較細嘅份量,都實在令年輕一代比較易接受~而且佢嘅店員都好友善有禮貌,令人想一再光顧~所以難怪佢嘅店面成日人頭湧湧呀~
趁今日收工好早,就去試一下~

貪心嘅我,當然要揀鵝片拼豆腐啦🦆~
佢仲會包一個飯或麵,同埋一個小食~
套餐

佢哋嘅鵝肉用正宗獅頭鵝,所以難免比較貴~
但係獅頭鵝比較大亦比較厚肉,食起嚟亦比較香~
雖然層片比較厚,但係鵝油嘅油脂真係好香🤤~
而且有油脂嘅滋養,鵝肉先唔會太老太柴~
不過無論如何,鵝肉都無可能係好嫩滑哥種,有啲咬口先係正常~
而我覺得只要軟熟,而且無渣都係非常唔錯👍~
鵝片拼豆腐

佢嘅下面仲有啲豆腐,個人覺得可能滷得唔夠耐,所以唔太入味~
不過好在碟度都有啲滷水汁,再點下就夠味~
豆腐都幾滑,亦可能因為咁所以唔可以滷太耐~
鵝片拼豆腐

而個鵝油撈麵亦都係好香🍜~
佢嘅擺盤方式令到件事好賞心悅目📸~
不過因為咁,所以令到部份麵黐埋一齊,需要多啲時間拆返開~
但總括而言我都覺得好食嘅,亦都想試下佢個湯麵~
鵝油撈麵

呢間店的確令滷水呢件事年輕化~
靚嘅擺盤加埋比較細嘅份量,都實在令年輕一代比較易接受~
2022-11-25
$81 (Dinner)
套餐
鵝油撈麵